Vetti gard - Vettisfossen

ingress(03.-04.07.2009) Tur til Vetti gard fra Øvre Årdal på det som må være sommerens varmeste dag hittil! Vi var i alle fall ganske svette etter å ha skjøvet barnevogn og pikkpakk de 5 km fra Hjelle gård til Vetti gard.

 

Vi parkerte ved Hjelle gard og gikk den flotte Folkevegen inn til Vetti gard, ca. 5 km. Veien snor seg innover den dype Utladalen som regnes som en forlengelse av Sognefjorden. På hver side stiger opp mot 1000 meter høye fjellsider seg. Underveis krysser veien elven på bro fire steder. Se her for mer info.

På Vetti gard har det bodd folk siden før Svartedauden (dvs. før år 1349). Her ble vi tatt vel i mot av to tyske jenter som hadde sommerjobb. Det var få gjester, og vi fikk rom med utsikt i annen etasje. Ellers utedo og kaldt vann på veggen utenfor kjøkkenet. Vi fikk servert nydelig treretters middag og rullet i seng.

Dagen etter gikk vi den bratte stien rett opp til toppen av Vettisfossen, ca. 40-50 minutter. Fossen har et fritt fall på 275 meter og er Norges høyeste uregulerte foss. Spektakulært! Herfra gikk vi ca. 15 min videre frem til Vettismorki , en liten klynge eldre hytter. Turistforeningshytten Ingjerdbu (selvbetjent) ligger like ved. Nydelig sted. Retur samme vei til Vetti gard hvor vi pakket sammen og trillet ned igjen Folkevegen. Fin tur i flotte omgivelser!