Elsandtindane (1389 moh)

ingress(15.10.2016) En sjelden gang står sol og måne og alle planeter på linje. Det må minst ha vært noe sånt som skjedde denne dagen, for vi fikk barnevakt en helg det ble sol!

Les mer …

Hornaksla - Ingrid Espelid

Ingrid Espelid - Klatring Romsdalen(17.07.2013) Gutta krutt på guttetur. Rask tur opp klassikeren Ingrid Espelid (5) i Romsdalen. Regnet på de to siste taulengdene så det ble sleipt og vått, men ikke noe å si på humøret til Markus og Sebastian likevel. 

 

Les mer …

Isklatring under Blåbreen i Sykkylven

Blåbreen Sykkylven Isklatring(20.01.2013) Denne linjen har jeg sett på i flere år, men latt være på grunn stor skredfare ovenfra. Slik som været har vært nå så var det perfekte forhold. Nesten ikke noe snøfall og sterk kulde hele desember og januar. Jeg og Petter dro avgårde med nyslipte stegjern og økser. Oppe ved innsteget så vi bort på Støtten som jeg ikke kan huske har vært så tynn i januar noen gang. Den var så tynn at det ikke var mulig å sette skruer de første 30 – 40 meterne.

Les mer …

Kolåstind (1432 moh)

Daniel Armitage(01.12.2012) Julebord på fredagen er ingen hindring for tidlig tur dagen derpå... Tidlig opp og ved godt mot ble jeg hentet av Daniel klokken 06:50 klar for nye eventyr. Vi startet fra Standalhytta og gikk opp mot Noklane, allerede etter 10 minutters gange måtte vi på med stegjern på grunn av islagt terreng. Vi hadde ikke lagt noen plan på hvilken linje vi skulle klatre, men bare finne noe som så spennende ut etter hvert som vi nærmet oss Sylen. Dette resulterte i luksusproblemer, det er jo flotte linjer i hopetall hele veien oppover. Vi fant raskt en flott linje som ble til etter hvert som vi klatret ved Noklane. Ruten startet lett og fint og kneip seg sakte, men sikkert til etter nærmere toppen vi kom. Det var flott is og snø hele veien opp med litt lett og fin miksklatring på siste taulengden. Fra toppen rappellerte vi oss ned på baksiden til Kolåsbreen herifra gikk vi ned brefallet og ut Kvanndalen. Breen har krympet ganske mye de senere år!

Les mer …

Molladalstårnet - Randers Topp (1414 moh)

Molladalstårnet - Marius Skaar(23.10.2011) Dette er en av de turene som har stått på ønskelisten lenge. Vi startet å gå fra Ytste Årsnesdalen og fulgte dalen oppover på venstre side av elven. Det var fin temperatur og vindstille, snøen møtte vi rundt 700 moh herifra ble det kaldere. Det er heller ikke så mye igjen av breen. Oppe i skaret under Molladalstårnet blåste det kraftig kald vind fra nord. Vi klatret to lette taulengder opp langs nordryggen av Molladalstårnet som er svært luftig. Herfra en rappell ned på breen igjen for så å fortsette opp mot toppen av Randers. Omtrent 50 høydemeter før toppen måtte vi snu på grunn av vanskelige snøforhold og liten tid igjen med dagslys. Utrolig gøy tur!

Les mer …

Sugarloaf, Rio De Janeiro, Brasil (396 moh)

Sugarloaf, Rio De Janeiro, Brasil(04.11.2011) Jeg er så heldig som har en bror som bor i Brasil, hva er vel da ikke mer naturlig enn å reise på besøk! Denne dagen var satt av til å dra en tur til Rio De Janeiros berømte sukker topp. Egentlig så skulle jeg klatre ITALIANOS ROUTE på 5 taulengder sammen med en kjenning som er fra Rio De Janeiro. Han fikk jeg ikke tak i så da gikk den klatreruten i vasken. Derfor fant jeg ut at hvorfor ikke løpe opp på «baksiden» av Sugarloaf mens min bror, mamma og pappa tar gondolheisen opp på «fremsiden» Ruten går opp på østsiden og er estimert til ca. tre timer. Deler av denne turen er det anbefalt å bruke tau på. Se bildetekstene for mer detaljer. Vi skilte lag ved gondolen og møttes på toppen en time og femten minutter senere.

Les mer …

Romsdalshorn

Romsdalshorn - Marius Skaar(30.8.2011) Denne dagen var det duket for en tur opp Nordveggen. Været var ikke av det beste slaget så det var ikke noe stress med å komme seg tidlig avgårde, det kom ikke til å være noen som gadd å klatre veggen i dette været uansett trodde vi. Joda, rett før skaret løftet vi blikket og oppdaget ikke mindre enn fire taulag oppi veggen. Neeeeeeei tenkte vi dette kommer til å ta lang tid, for min del var det ikke så nøye da jeg ikke kom til å bruke noe særlig mer enn et minutt på turen ned.... Verre ble det med de som skulle rappellere. Vi rigget på og satte i gang. Første taulaget passerte vi heldigvis på første taulengden. Andre taulaget klatret vi mer eller mindre paralelt med andre og tredje lengde. Etter tre lengder er det veldig lett terreng videre og ikke behov for tau så resten ble gjort unna på fem minutt. Oppe på toppen blåste det så mye at de som hadde bobblejakke ble sittende i den. Antar det ikke var mer enn to til tre varmegrader. Det var så pass utrivelig vær og vi så regnbygene komme rullende inn fra alle kanter at det bare var å starte på returen. Jeg holdt meg tørr og fin, det gjorde ikke de andre...

Les mer …

Chamonix 2011

 

ingress(21.-27.08.2011) Årets husmorferie ble (igjen) av det svært aktive slaget. Turen gikk til det komplette stedet for uteglade folk.

Les mer …

Eresfjord (Eikesdalen)

eresfjordEventyrdalen nord for Romsdal er en komplett lekegrind for store og små som liker å være ute. Her vender vi alltid tilbake, og foreløpig siste turen var Kr. Himmelfartshelgen 2011.

 

 

 

 

 

Les mer …

Fivaruta

Fivaruta - Marius Skaar(07.08.2010) Lenge har jeg ønsket å gå denne ruten; det nærmer seg nå vel 15 år. Dette er kanskje en av den mest myteomspunnede rutene i Norge? Det er ikke lett å finne detaljert informasjon, heller ikke noen som har gått den. Tror det har gått lang tid mellom hver bestigning de siste årene, i hvert fall på sommeren.

Les mer …

Cosmique-ryggen (Chamonix)

(22.07.2010) Grytidlig opp, litt køståing og vips så stod vi på 3842 moh på Aiguille du Midi. Planen var å klatre en rute i veggen under toppen, men pga diverse omstendigheter så gikk vi Cosmique-ryggen i stedet for. Dette er ryggen som går fra Cosmique-hytten og tilbake til Aiguille du Midi.cosmique ryggen

Les mer …

Chamonix

Marius Skaar - Fjellklatring(18.-25.07.2010) Det ble litt klatring i løpet av uken vår i Chamonix. Uendelig mye å ta av, men i lavlandet er det meste boltet. Skal du klatre naturlig må du komme deg opp i høyden.

Les mer …

Eresfjord

05(29.05.-01.06.09) Endelig fikk vi til en aldri så liten klatretur! Pinseturen gikk til nydelige Eresfjord og svamekkaet der. Godt vær og godt selskap gjorde dette til en super helg.

 

Les mer …

Les Calanques, Cassis

(01. -09.09.2007) Fremsynte som vi er, kunne vi endelig sette oss på flyet til en etterlengtet tur i sol og varme. "Jokeren" viste seg å komme til stor nytte. Fem ukers Vestlands- "sommerferie" blir det neppe igjen... Turen gikk via Paris for å "plukke" opp franskene og så med tog til Marseilles og videre med bil til Cassis; en liten middelhavsby med krystallklart vann, sol og varmt en hel uke. Østover for Cassis ligger "Les Calanques"; en rekke med klipper og viker med et tusentalls sportsklatreruter av ulik lengde og vanskegrad. Vi klatret litt her med varierende entusiasme, det var deilig å bade og snorkle også! Forøvrig har slike klatrefelt en tendens til å bli ganske slitte, noe som var tilfellet med de rutene som lå nærmest badeplassene. Vi var også en svipptur oppom Gorges du Verdon og tittet. Du snakker om sted!! Neste ferie er banket!

Les mer …

Tur med Ålesund klatreklubb

137.jpg(24.- 26.08.2007) Den planlagte turen til Molladalen utgikk med den elendige værmeldingen for helgen, og plan B ble iverksatt. Fredag ettermiddag kjørte vi til Stryn og Beachen/Bølgen og fineværet. Klatret et par timer der før vi fortsatte over Strynefjellet til Lom. Johnny og Finn-Arne hadde rigget basecamp så det var bare å ta med seg stolen og sette seg inn i varmen. At vi hadde det aller aller største teltet på campingplassen er ingen overdrivelse. Lørdag dro vi til Tronoberget like over elven. Veldig fint felt med kort anmarsj og fin utsikt. Stort sett naturlig sikret eller mix, med en og annen boltet rute inni mellom. Vi ble der hele dagen og fikk klatret oss gjennom ganske mye. Noe støting (Kristin på en velsikret 3+ bl.a...) og ellers kos. Søndagen var våt, men en kort kjøretur østover til Vågåmo var alt som skulle til. Her klatret vi i solen på Jutulporten. Harde sportsruter og såre fingre. Returen gikk via Slådalsveien til Lesjaskog og derfra rake veien hjem (til regnet).

Les mer …

Store Trolltind/Trollklørne (1788 moh.)

123.jpg(08.08.2007) Vi dro inn til Romsdalen tirsdag kveld og overnattet på Mjelva. Kl. 0500 gikk alarmen og vi stod opp til en grå morgen (natt). Men over skyene er himmelen alltid blå, så kl. 0600 startet vi turen fra Sogge og opp gjennom skogen mot Norafjell (957 moh). Tåken lå tett, men på ca. 7-800 moh stakk vi hodene opp over lokket og fikk se et landskap badet i sol fra skyfri himmel.

Les mer …

Hornaksla - Jugoslavruta

121.jpg(07.07.2007) Den store bryllupsdagen tilbragte vi på de fire første taulengdene av Jugoslavruta på Hornaksla. Nydelig vær og nydelig klatring. Marius cruiset ruten først, mens Kristin kom slepende etter med tunge lår fra dagene før og noen runder med seg selv på de mest utsatte stedene i ruten. En super dag i veggen tross problemer med å få tauet ned på siste rappel. Marius fikk "lov" til å klatre første taulengde en gang til...

Les mer …

Romsdalshorn (1550 moh.)

120.jpg(06.07.2007) Romsdalshorn er en topp man bør besøke en gang i året eller så; fin klatring og en uovertruffen utsikt. Vi startet behagelig i ellevetiden, brukte 1 time og 20 minutter til innsteget. Kom bak to taulag; et på 4 og et på 2, så det tok en liten evighet å komme opp. Kristin ledet 1. og 3. taulengde uten problemer (og stolt av det!). Været var nydelig. Vi ble på toppen en god time, bl.a. pga kø i rappelruten. Nedatt delte vi tau med et hyggelig par fra Bergen/Åndalsnes.

Les mer …

Trandalshatten (1220 moh.)

115.jpg(02.06.2007) Vi startet grytidlig med 0710- fergen til Festøy. Kjørte til Store Standal og tok 0750-fergen videre til Trandal. Vi fulgte veien oppover Trandaldalen et stykke før vi tok av fra veien og ruste oss opp gjennom skogen og opp på ryggen mot toppen. Det var bratt og varmt og masse småkryp, så det var deilig å komme opp. Vi klatret to løse taulengder på eggen (sør?), ca grad 4-. Nydelig utsikt fra toppen. Returen gikk ned på vestsiden av toppen og deretter tilbake opp på ryggen vi kom fra. En perfekt dag ble avsluttet med et par timer i solen på Christian gaard mens vi ventet på fergen.

Les mer …

Regndalen (Sykkylven)

IS_Sykkylven.jpg(11.02.2007) Vi klatret en elv under Regndalsvatnet i Sykkylven (4 taulengder). Dum som vi var så valgte vi å gjøre dette på den mest solrike dagen hittil i år, vi var selvfølgelig i skyggen hele dagen :( Som du ser på bildet så ble det kaldt på fingrene til Tor Lennart.

Les mer …

Kvanndalstind om Torshammeren (1744 moh.)

kvanndalstinden.gif(24.09.2006) Start fra innerst i Vengedalen. På sti opp i skaret mellom Romsdalshorn og Oliskarstind. Videre på venstresiden av Oliskarsvatnet og på skrå oppover langs Venjetindan til vi møtte breen. Breen har store sprekker i nederste halvdel, så vi gikk ganske langt opp mot Store Vengetind før vi skrådde nedover på venstrekanten av breen til vi fant et passende sted å hoppe av like under det laveste punktet mellom Kvanndalstind og Vengetind. Klyving opp til ryggen herfra og videre på ryggen mot toppen. Vi sikret opp en hammer før Torshammeren. Torshammeren ble besteget fra sør (grad 3 +), før vi fortsatte videre i østsiden opp mot Kvanndalstind så langt vi turte uten å sikre. Sikret så en kronglete taulengde til toppen (maks grad 4). Fantastisk utsikt! Flere gamle slynger fortalte hvor returen gikk. Returen videre gikk akkurat samme vei som opp. Flott dag med temperatur opp i 20 grader. Vi så ikke et eneste menneske (eller dyr) hele denne fine dagen.

Les mer …

Bispen (Romsdalen) (1462 moh.)

(23.09.2006) Østryggen direktevarianten(4+/5-). Relativt enkelt å finne innsteget. Delvis fin klaBispen.giftring, men også en del løst. For the record; vi gikk annenhver lengde helt til topps; den evige toer Kristin har dermed tatt steget opp et hakk.

Les mer …

Torri del Vajolet (2800 moh.)

Torri-del-Vajolet.gif(06.- 07.09.2006) Kul klatring på ”søstrene”. Vi bodde på ref. Re Alberto, en ganske sliten hytte med hyggelig betjening et par timer fra der minibussen stopper (det er ikke lov å kjøre opp Val di Vajolet selv). Fra hytten er det 10-15 minutter til innstegene. Torri del Vajolet består av tre tårn kalt Torre Delago, Torre Stabeler og Torre Winkler og en mindre pinakkel kalt Torre Piaz. Vi klatret sørvestryggen på Torre Delago (IV) og sørsiden av Torre Stabeler (IV). Noe gammelt utstyr fra før krigen og ellers dårlig sikret på glatt dolomitt. Faste rappellfester (alt fra gamle bankebolter til ringbolter og masse slynger/tau). Folksom plass; klatret vi ikke fort nok så ble vi rett og slett bare presset bort av italienske menn i lilla tights som gjerne ville inn på standplassene våre. Fascinerende. Flott plass og ok klatring!

Les mer …

Hornindalsrokken (Hornindal) (1529 moh.)

Hornindalsrokken.gif(22.07.2006) Sørvesteggen (5+). Dette er den eggen man ser som venstrekanten i silhuetten av Rokken fra veien. Interessant anmarsj som plutselig stoppet på en smal gressbelagt hylle da Kristin fant ut at nå holdt det med usikret moseklamring. Vi fant seinere ut at vi da sannsynligvis var et stykke oppe i 2. taulengden uansett… Klatringen var stedvis veldig bra og noen steder ganske løs. Vi toppet ut øst (?) for toppen og fulgte ryggen/eggen mot toppen. Nydelig dag, varmt og fint! Retur ned normalveien.

Les mer …

Lofoten

Lofoten.gif(05. - 07.05.2006) Vi bodde i Henningsvær og klatret i området der i tillegg til Svolværgeita. Vi var utrolig heldige med været, over 20 grader og sol fra skyfri himmel.

Les mer …

Romsdalshorn (1550 moh.)

Romsdalshorn.gif(05.07.2005) Nordveggen (4). Kristin prøvde seg på leding på 2. taulengde, men gikk seg fast halvveis oppe og bad pent om å få komme ned igjen. Ellers en vindfull og flott dag!

Les mer …

El Chorro

El-Chorro.gif(27.04 - 04.05.2005) Vi klatret masse på mange felt; det ble mye gåing. Bodde på Finca la Campana. På slutten var det litt vel varmt i solen. Veldig bra tur!

Les mer …

Finale Ligure

finaleLigure.jpg(Sommer 2004) Vi bodde i "gamlebyen" litt oppe åsen. Kan anbefales fremfor å bo nede i badebyen. Mange sportsklatrefelt - meget bra.

Les mer …

Chamonix

chamonix.jpgSommer 2004. Et par dagers avstikker til Chamonix fra Aostadalen. Gondoltur og klatring på et par felt i dalen.

Les mer …

Klauva (Romsdalen) (1512 moh.)

klauva.jpgJuli 2003. Følg skilting mot Grøvdalen fra Isfjorden sentrum, følg så skilting mot Måsvassbu. Når du kommer til Loftskarsetra tar du til høyre inn mot Hestbotn (Her har Romsdal Tindegruppe hytte). Nå har du Klauva rett mot deg om du ser mot nord. Herfra er det ca. en time å gå til innsteget på klatrerutene. Vi gikk Festivalruta.

Les mer …

Aostadalen

aosta(Sommer 2004) Ferien brukte vi i Aostadalen, med en avstikker til Chamonix og Finale Ligure. Mye bra sportsklatring.

Les mer …