Jolgrøhornet (1253 moh)

Jolgrøhornet

Til Jolgrøhornet kommer du ved å kjøre til Stordal (fra Ålesund, altså), kjøre gjennom Stordal, forbi avkjørslen til Overøye, opp bakkene, forbi Ekrelia og langrennstadionet og til gårdene på Stavseng.

Man kan parkere øverst på den første gåden - her har hyggelige grunneiere lagt til rette for parkering. Valgfri vippsbetaling. Man kan også stå på stor parkeringsplass ved hoppbakkene som er på venstre side av veien rett før gårdene. Herfra krysser man veien og kommer inn i skiløypene. 

Les mer …

Konehornet (1275 moh)

ingress(15.08.2020) På tredje forsøket kom jeg meg på denne, men det var bare såvidt... Maken til gjenstridig fjell. Skulle hett Kjerringhornet.

Les mer …

Blæja (1420 moh)

ingress

En favorittur både sommer og vinter! Trygg og fin tur (men kan være orienteringsvansker like under toppen ved dårlig sikt) med helt storslagen utsikt.

Les mer …

Lianibba (1500 moh)

ingress(30.03.2018) Langfredag karret jeg meg på Lianibba. Første lange topptur siden høsten. Det var langt og tungt og hunden spiste matpakken min. Bortsett fra det var dette en helt strålende fin tur. Må gjentas!

Les mer …

Jakta (1588 moh)

ingress(26.07.2017) Et besøk på toppen av Jakta i slutten av juli tar deg gjennom et ganske variert terreng og landskap. Turen er relativt lang (både i lengde og høyde) og tung (over 1500 høydemetere). Advarsel: altfor lang tekst følger.

Les mer …

Saltfjellet

ingress(22.-26.03.2017) Mens  andre husmødre drar sørover til Granca e.l., gikk min tur nordover til Saltfjellet i Nordland. Ingen bikini i sekken, men spade, satelittelefon og sovepose (bl.a.). 

Les mer …

Festøykollen (911 moh)

(18.10.2015) Etter en flott tur med familien på Åvasstinden fra Vartdalsætra så var jeg så heldig og få meg en rask solotur opp på Festøykollen på vei hjem igjen. Kristin kjørte meg til Vollane (100 moh) hvor en veldig bra sti starter, turen gikk så opp til gamlestøylen så videre nordover til Litletua, Stortua, Grøtvarden og så Festøykollen. I veldig god driv var dette gjort unna på en time. Fra toppen var det bare å legge ut paraglideren og starte å fly, det var lite termikk og vind så det ble bare en lang sklitur ned til fergekaien. På vei ned var jeg så heldig å få fly deler sammen med en stor ørn. Bilene hadde begynt å kjøre ombord i fergen så det var bare å lande og løpe ombord. Fra turstart til jeg gikk inn døren hjemme (Øvre Skytterholmen) tok det bare 2 timer.

 

Kongen (1614 moh)

Mads Gausdal på vei opp på Kongen(23.09.2016) På vei til den årlige nasjonale øvelsen for Norske Alpine Redningsgrupper var planen og sette av noen timer til klatring før øvelsen startet, dette ble raskt satt en stopper for da himmelen åpnet seg og sørget for at alt ble vått.

Les mer …

Klovetinden i Sykkylven (1350 moh)

Klovetinden(08.10.2016) Turen starter fra Brunstad ved vannstasjonen på grusvei som fører helt opp til Velleseter, nesten 2 km gange og tar omtrent 25 minutt. Litt videre forbi seteren følger du stien og etter bare noen minutters gange tar du av mot høyre og følger sti mot vest langs en morenerygg.

Les mer …

Høgstolen, Valldal (1739 moh)

97(11.10.2016) Denne toppen har kanskje den flotteste og videste utsikten Møre og Romsdal har å by på, i alle fall om du klatrer opp i toppen av en av mastene som står der oppe på en klar fineværsdag!

Les mer …

Sætreegga: Fingeren - Sylen (1086 moh.)

Saetreegga-Fingeren-Sylen.gif(10.09.2005) Start fra Standalhytta. Vi gikk et stykke nedover bilveien mot Myklebustsætra, før vi tok av på en sti mot Sætreegga som etter hvert forsvant. Etter en noe hasardiøs kryssing av elven, og noe safari i skogen, kom vi ut i åpent lende og tok sikte på en av rennene opp mot den sørligste delen av Sætreegga. Fulgte egga et stykke forbi Gluggen, før vi avbrøt ranglingen og tok oss ned igjen i østsiden. Derfra gikk vi bort til Fingeren og kløv opp på denne. Vi brukte tau på deler av returen fra denne. Deretter gikk turen videre bort til Sylen. Klatret et par taulengder på vestsiden før vi måtte snu så vi rakk ned før mørket kom.

Les mer …

Rametinden (1179 moh.)

rametinden.jpg(18.03.2007) Start fra Barstadvika. Vi fulgte sommerstien gjennom skogen, derfra langs ryggen til topps. Endelig en fin dag med påskestemning! Flott nedkjøring i løssnø. Super avslutning på toppturhelgen til Aalesunds skiklub.

Les mer …

Fingeren (1180 moh)

(01.02.2014) Stegjernstur med Markus og Sebastian. Hardt og fint stegjernsføre hele veien opp fra Standalhytta. Vi fikk ikke klatret helt opp på toppen på Fingeren siden det var veldig hardt og isete. Vi hadde rett og slett ikke med oss nok klatreutstyr for at det skulle være forsvarlig.

Les mer …

Rambjørhornet (816 moh.)

rambjora-vassdalstind.jpg(25.03.2007) Dagens mål var egentlig Vassdalstinden. Vi gikk på skogsbilvei opp til Vallesætra og deretter rett opp den bratte siden mot Bukkedalen. Fire av oss snudde midtveis i denne siden, fire fortsatte. Vi andre gikk på fjellet på andre siden av dalen i stedet for. Vi hadde panoramautsikt mot de fire som gikk på Vassdalstind. Nydelig vær og helt vindstille på toppen.

Les mer …

Masdalsklova

masdalsklova.gif(16.03.2005) Parkering langs veien nedenfor den markerte rennen mellom Masdalsklova og Storhylla. Turen gikk rett opp i rennen og til toppen av den. Masse snø, det var bratt og ganske tungt å gå. Fin utsikt bakover fra toppen av rennen. Nedkjøringen var kul; trang i starten og deretter utvider rennen seg. Hardpakket "pudder" i toppen, ellers løs og fin snø. Super ettermiddagstur!

Les mer …

Langnestinden (1206 moh.)

Langnestinden.gif(07.10.2006) Start fra Standaldalen ved skilt mot Fladalen, over broen og videre opp i uthogd skog opp i Fladalen. Vi gikk videre på stien inn til Fladalsvatnet og fulgte sti videre opp i bratt renne rett mot toppen. Elendig vær, det striregnet hele tiden, null utsikt. Begrepet ”å stå midt i klærne” ble født (eventuelt relansert).

Les mer …

Kvistadalen

kvistaddalen.jpg(17.03.2007) Planen var Skårasalen, men tiltakende dårlig vær satte en stopper for det, og vi returnerte ned dalen igjen med uforrettet sak. Men vi fikk gjennomført en nyttig "gjemme og lete"- seanse, og det er jo alltid bra!

Les mer …

Søre Sætretind (1358 moh)

Søre Sætretind(10.01.2016) Vet ikke helt hva jeg skal synes om veien opp fra kraftverket, men det er jo fantastisk deilig å slippe å kjempe seg gjennom krattskogen! Etter en snøfattig start på vinteren så var det lett og raskt og komme seg opp Fladalen til punktet hvor den bratner veldig til på omtrent 1200 moh. Her knytte vi oss inn i tau på grunn av en vel spennende oppleving for noen år tilbake med en stor sprekk mellom fjellet og snøen. Ned i denne vil du ikke falle uten tau! Herifra gikk deg lett løpende til vi var rett under 4 meters hammeren. Denne unngikk vi enkelt ved å klyve (grad 4- slik som forholdene var nå) mot venstre og rundt og over hammeren (to kiler var nok) Fra standplass til standplass var det omtrent 20 meter. Videre til topps var det ikke noe klatring. På toppen får du en helt fantastisk utsikt! På vei ned rappellerte vi fra vår øvre standplass og ned til vår første standplass (19 meter).

Resten av hjemturen gikk lett og behagelig uten særlige anstrengelser...

Les mer …

Risenosa fra Øye

ingress(13.02.2016) En liten hvit løgn for at ikke overskriften skulle bli altfor lang. Vi var ikke helt på toppen, tiden strakk ikke til. Men vi var ikke så langt unna at overskriften er helt på tulltur, altså.

Les mer …

Læshøi (1215 moh)

(20.07.2010) Stien starter rett bak steinsenteret i Lom og går på brei og god sti helt til toppen. Distansen fra start til toppen er omtrent 4,5 km og har en stigning på omtrent 780 meter. Jeg brukte 1 time og 20 minutter opp i jevnt tempo. Fin tur etter mengder med bakervarer fra bakeriet! Mange fine plasser å fly fra og flere gode landinger i Lom sentrum.

Les mer …

Tur fra Brude i Romsdalen

ingress(04.10.2015) Nydelig høsttur fra Johanbuda fra Brude. Fra europaveien kan man kjøre langt opp på fjellet og helt inn til toppen av Mardalsfossen. Supert for barnefamilier med høyfjellslengt!

Les mer …

Maudekollen (1021 moh)

Maudekollen(20.09.2015) Tur fra Urke og Langsæterdalen til høyre skulder av Maudekollen. Vi var fattige 78 høydemeter under toppen da syv-åringen bestemte at det var nok.

Les mer …

Haram fra sør til nord

haram(22.06.2015) Logistikktur etter jobb i Haram kommune. Vi gikk over Urdfjellet (839 moh), Storfjellet (950 moh), Keipen (916 moh) og Hellandshornet (882 moh). Vi fikk strålende sol og grautskodde...

Les mer …

Jotunheimen

ingress(19.-22.03.2015) Husmorferie fra hytte til hytte med utgangspunkt i Bakeriet på Lom - kan ikke bli bedre det!

Les mer …

Dyrhaugsryggen (2147 moh)

ingress(23.08.2014) Planen om Skagastølsryggen utgikk pga snø og generelt elendig vær. Vi pakket i stedet sekken med alt for mye kalorier og satte kursen fra Turtagrø og oppover Dyrhaugsryggen. Regnet gikk heldigvis over i snø etterhvert som vi spiste høydemetere.

Les mer …

Saksa (1073 moh)

ingressKjempefin utsiktstopp med start fra Urke. Fra 2015 med trapper gjennom uren, gapahuk, og skilting bl.a. til bjørnehiet.

Les mer …

Synnylvsvatnet

ingress(18.-19.07.2014) Alle barnefamiliers telttur-drøm; liten stigning, kort vei, stor teltplass, utsikt, høyfjellsfølelse og et vann...

Les mer …

Skopphornet (1226 moh)

ingress(20.05.2014) Etter-jobben-tur av nær episke dimensjoner! En mer variert tur er det lenge siden jeg har vært på. Med to biler utplassert på hver sin side av bygden, var det duket for en rundt 11 km lang "rundtur" i Sykkylven.

Les mer …

Skruven (1584 moh)

ingress(27.04.2014) Endelig retur til dette nydelige området! Fra Stranda tar man av til høyre like etter avkjørselen til Hellesylt - ved skilting mot Ringdal. Her er det bomvei ca. 4 km til Rindalstølen og Bygdastølen. Bare turen til stølene er vel verdt en søndagstur i seg selv.

Les mer …

Senja

 

ingress(10.-16.03.2014) Årets (første) husmorferie gikk nordover; til magiske Senja. I alle fall er det det vi har blitt fortalt at den er; det var litt vanskelig å se i "halen" av "Kyrre"...

Les mer …

Store Kuven (868 moh)

ingress(09.02.2014) Atter en stegjernstur, men vi kan vel ikke (annet enn å) klage... Fin tur fra Vartdalsætra/Høgebakken på ca. 400 moh. Med sein start ble det en litt kort tur i fint vinterlys.

Les mer …

Karifjellet (1310 moh) - Stryn

ingress(26.01.2014) Karifjellet ligger til venstre for vinterskitrekket i Stryn. Fjellet er vel det som gjør seg mest gjeldende over skiløypene. Det var ikke silkeføre her heller, så det ble en fjellski/stegjernstur.

Les mer …

Lisje Eidskyrkja (nesten)

ingress(25.01.2014) Målet for dagen var Eidskyrkja (1482 moh); det høyeste fjellet i Volda. Vi valgte med andre ord glatt å overse værmeldingen og gikk på med krum hals.

Les mer …

Vellesæterhornet (1511 moh) og Gullmorhornet (1333 moh)

Vellesæterhornet(02.09.2013) Fra Velleseter, opp Gullmorbrekka og så sørover og opp til Gullmorhornet (På kartet har ikke denne toppen noe navn 1330 moh) og videre mot Vellesæterhornet. Siden det var regn i luften og jeg var alene syns jeg ikke det var forsvarlig å krysse svaet like før toppen. Snudde derfor her og gikk samme vei tilbake.  

Les mer …

Melshornet (668 moh)

Melshornet - Hareid(17.03.2013) Jeg er født i 1976 og kommer fra Ulsteinvik og har sikkert kjørt forbi dette fjellet  minst 1000 ganger, men det måtte altså gå 37 år før jeg var der! Ble en fantastisk natt under åpen himmel, Ikke en sky å se...

 

Les mer …

Blåbretind (1476 moh)

Blåbretind - Trandal(04.04.2013) Low Camp Leknes! Turen gikk med båt fra Leknes til Trandal, derifra bil opp til sætra. Samme løsning på logistikken på vei hjem. God gjeng på tur, ikke noe å si på humøret i hvert fall!

 

Les mer …

Mosvarden (550 moh)

Mosvarden Ulsteinvik(07.09.2013) Joggetur i hjemlige trakter. Jogget fra Hofsetmarka i Ulsteinvik til Mosvarden via Kiberget. Deilig med mors hjemmelagde middag etterpå :)

Les mer …

Malmangernuten (890 moh) (Rosendal)

ingress(24.07.2013) Det virker som om "Nuten" har en spesiell plass i Rosendølers hjerter, og det kan man jo lett skjønne når man ser fjellet. Det er et ganske stort fjell som troner over tettstedet på en annen måte enn Melderskin gjør. Jeg har vært her før, men da i tjukk tåke.

Les mer …

Maudekollen (1021 moh)

ingress(05.05.2013) Tur fra Urke via Langsæterdalen til Maudekollen som ligger ca. "halvveis" til Slogen. Fin, liten topp og et koselig terreng å gå i med utsikt til flere "store" topper. Gjennomført elendig skiføre; skikkelig sugeføre; neste umulig å svinge og jevn stavbruk måtte til for å komme seg ut igjen dalen... Gi oss vårslush nå!!!

Les mer …

Skårasalen (1542 moh)

 En klassiker på Sunnmøre og kanskje også i Norge etter toppboken å dømme. Turen til Skårasalen fra Kvistad i Bondalen/Sæbø er en variert tur hvor nedkjøringen kan skje enten tilbake til start eller via Litle Skåradalen/Lisjedalen til Skår. Dersom du kjører ned til Skår kan det være en fordel å ha sjekket båtruten først...  Skårasalen - Marius Skaar

Les mer …

Straumshornet (976 moh)

Straumshornet(10.01.2013) Rask kveldstur for å teste den nye hodelykten som jeg fikk til jul. Ut av bilen og nei, der var det ikke noe lys i det hele tatt. Heldigvis hadde jeg med meg en Petzl Tikka «dolykt» med ørliten grande batteri. Takket være Daniel og Glenns hodelykter kunne jeg fint gå i deres lyskjegle. Dette er en flott kveldstur i måneskinn med stegjern og isøks. Glade gutter på tur som du ser av bildet!

Frostadtinden (807 moh)

 Frostadtind - Sunnmøre(16.01.2013) Jobbtur til Skodjes høyeste topp. Jeg har en forståelsesfull og grei sjef som ga oss fri fra lunsj så vi kunne nyte resten av dagen med flott utsikt og kald januarluft i nesen. Vi kjørte til Høgsætra og gikk inn Engesetbotnen på stegjern (det var is over alt) Videre om Vardtua før vi endte opp på Frostadtinden. Ned igjen gikk vi om Småheiane og tilbake til Høgsætra. Fantastisk tur å ta med barn på!

Les mer …

Urfjellet (1267 moh)

Urfjellet(10.02.2013) Tur til Urfjellet fra Velledalen i Sykkylven. Jeg har av en eller annen grunn tenkt på denne som en veldig lang tur, men det er det ikke. Derimot byr den på utfordrende skogsbauting og -kjøring.

Les mer …

Hundatinden (1234 moh)

ingress(17.01.2013) Snøen lar vente på seg, så da får vi plukke frem stegjern og øks igjen. Nydelig tur til Hundatinden fra Hundeidvik i Sykkylven.

Les mer …

Storheia/Flathornet (1086 moh)

Marius Skaar - Storheia Flathornet(02.12.2012) Blå strek på bildet er turen opp og rød strek er turen ned. Vi startet fra Ekornes og gikk på meget god sti opptil Kalddalsvatnet derifra videre på fin sti opp bratt stigning til neste høyde, hvor fin sti ble byttet ut med knallhard skare som gjorde resten av turen til en dans på et gedigent dansegulv. Det blåste meget friskt på toppen noe som passet veldig bra da jeg hadde en relativt liten skjerm og ingen ski. Etter mye frem og tilbake med utstyret til Jan Trygve var det klart for det morsomste på turen, men hvor ble det av vinden? Det var fortsatt bitende kaldt og mørket kom snikende, men vinden kom nå bare i rykk og napp. ... Snapp, helv ... der gikk glidelåsen i fronten på jakken ... dette blir kaldt ... bra jeg er på vei ned igjen og ikke langt innpå vidden på en flerdagerstur. Husk å ta med gorillatape folkens, det fikser det meste :) PS: Dette er et fjell med potensiale for mange bratte nedkjøringer når snøen tillater for det!

Les mer …

Bjønnalågen (Emblemsfjellet)

Bjønnalågen(17.06.2012) Denne turen har stått på listen lenge, og hvorfor vi ikke har vært her før er en gåte. Nydelig tilrettelagt sti hele veien og en stor overraskelse på toppen!

Les mer …

Sulafjellet rundt

Sulafjellet(15.06.2012) Endelig fikk jeg til en rundtur på Sulafjellet (Sula kommune). Jeg kom ikke helt ytterst (det er jaggu langt!), men fikk dekket ganske mye av vidden. Nydelig terreng å gå i.

 

Les mer …

Nausteaksla (ca.970 moh)

Nausteaksla - Eresfjorden(27.05.2012) På den årlige pinseturen til svamekkaet Eresfjorden (Nesset kommune) fikk jeg en tur på Nausteaksla. Fjellet ligger over Eresfjord og gir nydelig utsikt over bl.a Skjorta, Goksøyra og fjellene sørover til Juratind.

Les mer …

Blåskjerdingen (1061 moh)

05(23.04.2012) Fin, varm tur til Harams høyeste topp. Vi gikk fra Vatnedalen og fulgte merket sti opp. Litt vanskelig å finne startpunktet fordi skiltet som står ved veien hadde falt ned. Fint terreng å gå i; noe åpen skog, noe lyng, resten ur. Varden står på det laveste punktet. Det høyeste er 8 meter høyere og krever litt klyving. Den fikk stå i fred denne gangen pga en skavl.

Les mer …

Jønshornet/Ramoen (1419 moh) via Rametinden (1198 moh)

Daniel på vei opp mot Jønshornet/Ramoen(22.04.2012) Barnepass en flott søndag er vel den perfekte bursdagsgave! Denne dagen var planen en tur på Søre Sætretind, men etter mye frem og tilbake så ble det det Jønshornet. Noe jeg ikke angrer et eneste sekund på. Turen var en fryd fra første sekund etter vekkerklokken peip.

Vi startet ved Vollane og kjempet oss opp gjennom skogen til Gamlestøylen hvor Dagmar virkelig hadde satt sine spor. Derifra inn i tåken som varte nesten opp til toppen på Rametinden. Herifra bar det nedover til Ramoskaret hvor vi måtte frem med isøks og stegjern fordi nå bratnet det til oppover mot Jønshornet.

Les mer …

Høvringen - Rondane

(04.-09.04.2012) Siste halvdel av påsken dro vi til Brekkeseter på Høvringen. Denne delen av Rondane har et svært familievennlig terreng, noe som passet oss bra.Brekkeseter

Les mer …

Overøystolen (1393 moh)

Tom Finken - Overøystolen(3.3.2012) Hva er vel ikke bedre enn å gå på topptur med tynne og lettefjellski, vel og merke dersom føret er bra og fellene sitter på. Skiene erarvet fra min storebror og er vel omtrent 20 år gamle, mine konfirmasjonsskidøde for to uker siden etter flere iherdige forsøk på å lime, skru og reparere.MEN du verden så glad jeg er for at jeg ikke skulle kjøre ned igjen på disseskiene, det kunne blitt smertefullt!

 

 

Les mer …

Trolltinden – Brustind (1170 moh.)

Tom Finken - Trolltinden(28.1.2012) Hvem skulle tro at jeg skulle gå på topptur med randonee ski på beina? Ikke jeg i hvert fall! MEN det er jo en baktanke med dette selvfølgelig, snowboard og speedrider fungerer dårlig sammen så derfor ski. Vindstille og fin snø til vi kom over tregrensen, derifra pappsnø som gradvis gikk over til is/skare og økende vind. Takk til Kjetil Leknes for lån av ski.

Les mer …

Høgsvora (1163 moh.)

Høgsvora - Markus Igesund Skaar(5.2.2012) Når vi parkerte på Vaksvika så vi alle sammen på hverandre og lurte på om vi skulle leke oss i lavlandet istedenfor å gå opp i høyden, hvor de blåste kraftig og heller ikke var helt den store utsikten i dette været. Vi ble skjønt enige om at vi kan jo gjøre begge deler så «off we go» Vi valgte å følge ryggen opp som leder til toppen (følg rygg, vær trygg) siden det hadde kommet snø/blåst mye de siste dagene. Etter hvert som vi gikk ble sikten bedre og vinden kraftigere, to ganger var jeg nede i bakken for å støtte meg etter at vinden tok tak i sekk og snowboard. Jeg er sikker på at det var oppe i storm styrke på det verste. På toppen dukket solen opp og Sunnmørsfjellene viste seg frem. Jippi! Skikkelig dårlig nedkjøring på is/skare men fra skogen og ned var det ok. Vel nede ble det tid til skjermlek med kite og speedrider!

Les mer …

Trollkyrkja (1233 moh)


images(22.01.2012) Fra Fet i Sykkylven. Nydelig januarvær borget for en fin tur til Trollkyrkja; rekken av pinnakler og stein som jeg tidligere bare har passert på vei til Blåbretind.

Les mer …

Litle Skruven (1548 moh)

 

ingress(01.10.2011) Variert, nydelig og lang tur fra Ringdalstølen. Målet var Skruven (1584 moh), men været var ikke med oss hele veien i dag. Men Litle Skruven står veldig bra alene som turmål - veldig bra tur!

Les mer …

Fugleleikhøa (1376 moh) fra Brude i Romsdalen

 

ingress(15.07.2011) Fra Brude i Romsdalen går det en vei mange kilometer inn over mot Eikesdalen som ender omtrent på toppen av Mardalsfossen. Vi kjørte opp til høyde 1136 og parkerte ved en liten steinhytte. Herfra er det bare å legge i vei omtrent i hvilken som helst retning. Vi valgte den enkleste.

Les mer …

Molden (1116 moh, Luster)

 

ingress(11.07.2011) Underveis på vår tur fra Bergen til Sognefjellet, overnattet vi på Nes gard i Luster. Da var ikke veien lang til Molden; en fin topp som ligger for seg selv over Lustrafjorden.

Les mer …

Skåla (1848 moh)

ingress(18.-19.06.2011) Jeg var så heldig å få gå "Norges lengste motbakke" på lørdag i et nydelig vær. Perfekt sted å tilbringe kvelden og natten!

 

Les mer …

Kiberget

Marius, Kristian og Markus Skaar på Kiberget(25.12.2010) Markus fikk seg nye slalomski til jul, disse måtte testes ut raskere enn svisj...

 

Les mer …

Mannen, Romsdalen (1294 moh)

IMG_6011(07.09.2010) Ferie og supre værmeldinger!!? Hva skjer... Med Valldal som utgangspunkt var dagens mål egentlig bare å gå et stykke innover Alnesdalen fra Trollstigen, men vi fikk fin flyt innover og kom oss helt til Mannen i Romsdalen.

Les mer …

Store Trolltind (1788 moh)

ingress(04.09.2010) Med en nydelig værmelding i lommen, satte jeg kursen for Trollstigen fredag kveld for å møte de andre. Kvelden ble tilbragt under en stjernehimmel full av stjerneskudd og satelitter, før vi krøp i posene for å lade opp til lørdagens mål; Store Trolltind via Stabben og Bruraskaret.

Les mer …

Svinetinden (1092 moh) fra Barstadvika

(04.08.2010) Det åpnet seg en mulighet for tur etter jobb, og valget falt på området rundt Festøykollen - Rametinden. Vel ute av skogen ga det seg selv, det måtte bli Svinetinden som ligger mellom disse to toppene.ingress

Les mer …

Høgehornet (eller nesten...)

(01.08-2010) Ettermiddagstur fra Vartdalsætra mot Høgehornet (1040 moh) som er den første navngitte toppen fra denne siden på den lange ryggen mellom Romedalen og Langedalen i Ørsta.ingress

Les mer …

Mont Blanc du Tacul (4248 moh)

Marius Skaar - Tacul(24.07.2010) Tid for "stor-tur" (det er i allefall høyt!)... Mont Blanc du Tacul er på veien til en litt mer kjent topp, sjølvaste Mont Blanc. En relativt enkel tur som tok ca 2,5 timer fra Aiguille du Midi.

Les mer …

Storebjørn (2222 moh)

(03.07.2010) Dag 3 på husmorferien gikk til Storebjørn med svært kompetent guide fra Leirvassbu. For slippe å tenke, ville vi bare bli ledet opp denne dagen Cool Storebjorn

 

Les mer …

Varguraksla (772 moh) – Sandtinden (1065 moh) – Sprovstinden (1194moh)

(04.04.2010) Ha - ha langrennstur du liksom. Etter en tur på Magerholm for å klatre så var det fortsatt tid til oversFra Sprovstind før dagen var omme. Tenkte derfor at jeg skulle ta meg en langrennstur på Ørskogfjellet for å få opp pulsen og slite meg litt ut. Planen var altså å ta noen runder i skiløypen som går fra parkeringsplassen og innover Måslia til Jutevatnet.

Les mer …

Molladalsskaret (980 moh)

ingress(04.02.2010) Nydelig dag, turmål og snø! Vi parkerte ved gården på Ytre Standal og ruslet opp til sæteren langs traktorveien. Derfra dreide vi oppover i åpent lende først, før vi tråklet oss opp skauen. Snøen var ganske løs, så det var tungt å gå hele veien opp.

Les mer …

Fingeren (1180 moh)

ingressFingeren fra Standalhytten er en klassiker som vi har gått mange ganger. Anbefales dersom man bare har tid til en kort tur, men likevel ønsker fin nedkjøring. Se opp for skred fra rennene på Kolåsmassivet (Noklane).  

Les mer …

Storfjellet (950 moh) - Keipen (916 moh) - Øvrenakken (639 moh) - Skaar

Storfjellet(08.01.2010) Vi startet fra Helland skole og innover Ringstaddalen og videre opp Sætrehaugan. Siden dette var en kald januardag fulgte vi sør-ryggen opp til toppen på Storfjellet (950 moh) så vi slapp å gå i skyggen. Etter en støyt kaffe var det klart for å kjøre ned vestsiden av fjellet, her var det meget fin snø kombinert med steiner som stakk opp slik man fikk flotte referansepunkter i nedkjøringen. Videre bar det opp på Keipen (916 moh) og videre spennende nedkjøring med skiftende snø/isdekke ned til Øvrenakken (639 moh.) Herifra og ned til Skaar var det fin skogskjøring i flott snø. Her ble mitt siste bilde tatt da kamera gikk i bakken og linsen ødelagt. Snufs...

Les mer …

Ådalstinden (1433 moh)

Ådalstinden(19.11.2009) Dette er en fin tur for de som ønsker en lett tur med fantastisk utsikt. Turen starter fra Seljebotnen 425 moh. nesten helt inne ved skitrekket i Stordalen. Du kjører så langt veien er asfaltert oppover Seljebotn, parker her og gå noen hundremeter innover traktorveien. Når du kommer til et skur på venstre side (vet ikke hvor lenge det kommer til å stå da det så mer eller mindre falleferdig ut) tar du til venstre oppover en rygg langs den største elven som du kan skimte inni kratth&¤#”??@ Denne følger du ca. 400 høydemeter til du er ute av krattet. Herifra er det strake veien rett mot toppen. Vel oppe har du en fantastisk rundskue i vente.

Les mer …

Molladalen - Bladet (1200 moh)

Molladalen - Bladet(11.11.2009) Sindre, Terje, Marius og Jon-Ola og jeg startet fra fonnvernet ved Hjørundfjorden rundt klokken ti, fire timer senere stod vi ved Bladet glade og fornøyde på en onsdag formiddag mens resten var på jobb. Ikke akkurat noen rask oppstigning, men du verden så fint å være på tur. Ved ca. 800 moh. eller 434,78 favner (etter mine mål) var vi oppe ved snøen, denne var så hard at vi satte på stegjern og tuslet videre.

Les mer …

Kvitnykja (1244 moh)

 

ingress(17.10.2009) Endelig slo både værmelding og barnevakt til på en og samme dag og vi fikk oss en "alene"-tur til Kvitnykja (Tresfjorden). Første fellestur siden 2008??

Les mer …

Hellandshornet (883 moh)

Hellandshornet(23.08.2009) Søndagen dro jeg og Live på Hellandshornet. Hvilken utsikt for så lite jobb. Har du noen timer til overs en ettermiddag så anbefaler jeg Hellandshornet på det varmeste. Her har du 360 graders utsikt og får med deg sunnmørsfjella, sykkylvsfjella og romsdalsfjella. Du kan også overnatte i steinhytten på toppen. Siden oldemors rundstykker og hermetiske plommer ventet nede så ble det en rask retur :)

Les mer …

Galdhøpiggen (2469 moh)

02(22.07.2009) Endelig kom gamle far (pappa) seg opp på toppen av Norge, han trengte nesten 60 år.  Sebastian trengte 9 år og Markus 11, jeg har vært der før sammen med Kristin, men da gikk vi fra Spiterstulen.
Det hele startet fra Juvasshytta sånn passe tidlig med oppmøte utenfor hytta i ti tiden. Der fikk vi alle utlevert brystseler og noen av oss tau. Jeg tipper vi var nærmere femti stykker i denne gruppen med alder fra 8 til over 70 år.
Vi brukte rundt en time frem til breen, allerede her var det flere som innså at dette kom til å bli en litt for lang OG altfor kald tur i Nike Air joggesko. Er jo for så vidt enig i det!

Les mer …

Sylvkallen (1310 moh) - sommer

Sylvkallen(09.08.2009) Vi kjørte via Store Standal, opp svingene til Standaldalen og parkerte i tåken på plassen vis a vis skiltet mot Nøvedalen. Lien opp til inngangen av Nøvedalen var som vanlig våt og bjørkekrattet tildels tett og vått av dugg. Vel oppe i dalen så vi absolutt ingenting. Tåken lå tett og gjorde navigeringen vanskelig. Vi visste ikke hvor vi var eller hvor vi skulle.

Les mer …

Hallehornet (913 moh) - Middagshornet (1091 moh)

ingress(14.07.2009) Jeg dro ut på tur litt på måfå denne fine dagen; tenkte jeg skulle få inspirasjon underveis i bilen til Ørsta. Den løse planen var toppene på venstre side av Romedalen, men kartet lå igjen hjemme og det ga seg ikke selv hvor man kunne gå opp her. Jeg orket ikke safari i dag, så plan B ble til mens jeg nærmet meg Steinstøylen.

 

Les mer …

Dronninga (1544 moh)

ingress

(09.07.2009) Alt lå til rette for en super dag i fjellet, til og med værmeldingen var med oss. Og den slo forsåvidt til den, bare ikke hele dagen... Så Dronninga fikk besøk, men vi må en tur til skal vi få sett utsikten fra henne også.

Les mer …

Stryn

Live på tur(17.04.-19.04.2009) Nydelig helgetur til fagre Stryn! Det ble ingen høye topper eller bratte heng, men to fine rusleturer med Live (7 mnd) i ergoselen. Vi bodde på Strynsvatnet camping som eneste gjester hele helgen. Stille og rolig med fin utsikt over vannet og mot Flo bl.a.

 

Les mer …

Måslia - Jutevatnet (Ørskogfjellet)

06.jpg(04.04.2009) Da var påsken i gang og med den kom været (om enn bare for i dag…)!! I byen lå tåken tett, men på Ørskogfjellet kom vi over den grå grøten og kunne nyte solen fra knallblå himmel i bare ulltrøyen.

 

Les mer …

Lauterbrunnen

(16. - 23.07.2008) Årets siste ferietur gikk til Lauterbrunnen og Jungfrauregionen i Sveits (link) For alpinsportinteresserte er det her man finner Wengen og Murren, for Harry Potter- fans er det her byen Grindelwald befinner seg, og ikke minst så er det her Eiger med sin nordvegg er (og "Soppen"). For spesielt interesserte så er det også her man finner Europas høyeste jernbane. Vi bodde i Lauterbrunnen i en gammel sveitservilla syv minutter fra jernbanestasjonen. Perfekt utgangspunkt for turer i området. Det går tog og gondolbaner ”overalt” i området. Dersom man skal være her en uke og har planer om å få med seg det meste, inkludert togturen opp til ”Top of Europe”, så lønner det seg å kjøpe et såkalt ”Jungfraubahnenpass”. Det koster CHF 195, ca. 1000 NOK, og gir deg seks dagers ubegrenset reise på tognettet og noen av gondolene. Å reise er dyrt i Sveits!

Les mer …

Habostaddalen - Patchellhytta (800 moh.)

157.jpg(03. - 04.05.2008) Endelig fikk kjerringa lufta seg litt! Vi startet bedagelig fra Ålesund i halvtolvtiden, og begynte å gå fra Engeset litt over kl. ett lørdagen. Med oss hadde vi store mengder med mat, telt mv. Vi ruslet rolig innover dalen i et stadig bedre vær. Etter en teknisk stopp for å legge på mer klister (over fjorårets og året før der) gikk alt så mye bedre skimessig også. Det ble hyppige pauser opp igjennom og etter rundt 3,5 timer stod vi på "kammen" ved varden og kunne skue inn mot Patchellhytta. Her var det bar lyng og rett og slett en perfekt leirplass. Etter en middagshvil i solen, så middag og teltreising, ruslet vi bort til Patchellhytta og fikk en kopp kaffe av noen hyggelige osinger/ålesundere. Det var fremdeles lyst da vi krøp i soveposene halv elleve. Søndagen ble brukt til returen. Balsam for sjelen (men sannsynligvis ikke særlig smart for kroppen...)!

Les mer …

Trollkirka (1233 moh.)

155.jpg(06.04.2008) Denne turen skulle egentlig gå til Blåbretind fra Fet i Sykkylven, men takket være skikkelig råtten og gjennombløt snø til knærne så endte turen ved Trollkirka isteden, truger kan være noe skikkelig dritt av og til :( Turen startet med grått og trist vær samt dårlig sikt, dermed gikk turen helt inn under Geita så vi fikk oss en fin ekstra lang vei mot toppen. I elleve tiden kom solen og det ble skikkelig påskestemning og det ble helt fantastisk. Heldigvis var Ulrica med og fungerte som en plog for meg helt til topps, altså ikke Blåbretind. Ved ca. 900 moh. ble snøen slik som den egentlig skal være, men da var allerede lårmuskulaturen min blåst til himmels. Uansett fin tur! Puh :)

Les mer …

Ytstetinden (1162 moh.)

153.jpg(09.03.2008) Været var ikke spesielt lovende denne dagen; det regnet da vi dro fra Ålesund. Men innafor er himmelen alltid (?) blå! Solen var med oss hele veien på turen til Ytstetinden. Vi startet fra hovedveien på stien som går opp mellom plantefeltet under Trolltind og Ytstetinden. Etter hvert skrådde vi mot høyre og tråklet oss opp i åpent terreng mot toppen. Vi passerte utløpsområdet under "gapet" mellom toppene. Her var det tydelige tegn etter skred og sannsynligvis ikke det beste stedet man stopper opp for å nyte utsikten. Vi så bl.a. en gruppe på toppen av Sprovstinden. I øvre del var snøen hard og glasert, ellers var det fint påskeføre. Vi brukte et par timer til topps. Oppholdet på toppen ble kort, det blåste friskt og kaldt. Ned igjen fulgte vi omtrent samme vei som opp, med unntak av en direkteavslutning gjennom skogen og ned igjen til plantefeltet. Atter en super dag på fjellet!

Les mer …

Brøstkampen (1326 moh.)

150.jpg(11.02.2008) Vi avspaserte likegodt mandagen og fikk en nydelig "oval" helg på hhv Bjorli/Oppdal. Været var strålende og kaldt denne dagen og vi hadde anledning til en kortere tur før vi måtte vende snuten mot kystnære strøk. Vi kjørte innover Brøstdalen et stykke og tok sikte på toppen på høyre side. Parkerte langs veien og gikk opp gjennom gården Brøste (701 moh) som ligger under toppen. Lett å gå på forholdsvis hard snø. Vi var oppe etter rundt halvannen time. Brøstkampen er 1311 moh, men vi gikk litt videre mot 1326-toppen lenger bak. Nydelig utsikt mot bl.a. Tafjordfjellene, med Karitind, Høgstolen og Pyttegga midt i bildet. Det var helt vindstille og skyfri himmel, så pausen ble lenger enn vanlig på februartur. Vi lå flate på solvarmt tørt berg og nøt solen spesielt og livet generelt. Nedkjøringen i sørsiden var mye bedre enn fryktet. Balsam for sjelen før en hard arbeidsuke!

Les mer …

Lille Kløvheitind (1350 moh.)

149.jpg(12.01.2008) I stedet for å menge oss på Moa, gikk vår lørdagstur til Lille Kløvheitind, også kalt Klovetind, i Sykkylven. Vi parkerte der traktorveien starter opp til Vellesetra, og tråklet oss oppover til setra. Snøen var hard og glatt, så vi brukte gode 45 minutter opp. En kort rast her mens vi studerte ruten videre. Ca. 50 meter fra setra tok vi av til høyre og fortsatte på skrå oppover i småskogen. Det ble etterhvert ganske dyp snø; løs og lett i toppen og fast og fin under. Været var skiftende; sol, tåke, snø, regn osv. Men det var i alle fall vindstille! Halvveis opp mot Kløvheia holdt det på å gå galt (igjen); bakken åpnet seg plutselig under Kristin og hun ble liggende på langs av et svært hull, kanskje tre meter dypt. Med en tå på ene kanten og armene på siden av den andre, var det ikke mye hun fikk gjort, så Marius måtte avslutte en telefonsamtale og redde kjerringa...Ingen skader denne gangen. Etterhvert som terrenget ble brattere ble det tyngre å gå i den løse snøen, så det var ekstra deilig å komme opp på Kløvheia og nyte utsikten! Kjempefin utsikt mot bl.a. Urfjellet og deler av Hammarsettindane, Straumshornet, Fjellsetra, Brunstadhornet, Dalmannshornet og ikke minst dagens mål. Kristin gadd rett og slett ikke gå de siste 300 høydemetrene til toppen, så Marius gjorde toppstøtet alene. Nedkjøringen var nydelig i toppen og veldig bra ellers. Flatt lys ødela litt helt til vi kom ned i skogen. Atter en super dag på tur!

Les mer …

Geitmjølketinden (1361 moh.)

148.jpg(15.12.2007) Inspirert av den nye turboken for Vestnes kommune, dro vi denne fine dagen over fjellet til Tresfjorden for å bestige den hittil for oss, ukjente Geitmjølketinden. Med oss hadde vi nydelig, mildt vær og fire gode turkamerater som kastet juleforberedelser tilside for å følge oss på tur. Vi startet fra Rypdal. Fjellet kan ikke akkurat sies å være et utpreget "toppturfjell"; lang transport på traktorvei og gjennom skog før vi kom opp over tregrensen. Derfra er terrenget slakt til et par hundre meter under toppen. Nydelig utsikt i alle retninger fra toppen (hvis man lukker øynene for de to kraftledningene som krysser fjellet)! Nedkjøringen var elendig, KNALLhard skare helt til tregrensen. De fleste slet, noen mer enn andre. Den ødelagte bindingen fra forrige tur var (selvfølgelig) ikke blitt reparert, og på dette føret var det særdeles utfordrende å svinge uten hel binding. Kristin gikk på snørra et par ganger før det virkelig smalt, noe som resulterte i at hun måtte ta beina fatt mer enn halvparten av returen. Like greit - med unntak av et par hundre meter i skogen, var føret ikke egnet til noe annet... Status etter denne turen; fremdeles en ødelagt binding, ubrukelig tommel, begynnende blåveis, skrubbsår fra haken til høyre øyebryn. Men vi tror at alle er enige om at det var en fin tur!! (I skrivende stund er Kristin fremdeles usikker på om det var verdt turen).

Les mer …

Overøystolen (1393 moh.)

147.jpg(02.12.2007) Endelig kom vi oss på tur igjen! Sesongens første tur på snø ble veldig fin og veldig tung... Vi parkerte ved skitrekket og fulgte veien videre innover et lite stykke før vi tok av opp en hyttevei. Vi skar av inn i skogen og tok sikte på ryggen som går opp mot Overøystolen. Masse løs og tørr snø hele veien til topps! Dette skulle bli bra, bare vi kom oss opp... Vurderte seriøst å snu minst to ganger; det ble en knallstart på sesongen, nå kan det bare gå oppover. Vi snakker om trugeformen, altså. Endelig oppe ble vi belønnet med både kjempefin utsikt og nedkjøring. Snøen var bra og det var masse av den, i løs form. Litt safari i skogen før vi kom oss ned på veien, men sånn er brettlivet. Status etter endt dag; en ødelagt binding og to svært fornøyde og trøtte kropper i bilen.

Les mer …

Kavringtinden (1289 moh.)

95.jpg(13.04.2007) Vi våknet til grå himmel og lyden av fjøsstell. Spiste frokost, pakket sekkene og satte oss i den leide plommerøde Mazda 626en og satte kursen mot Lyngseidet. Sjekket når butikken stengte (8-22) og fant veien opp gjennom byggefeltet til p-plassen og starten for turen. Vi fulgte scooterspor gjennom åpen skog opp til "Skihytta" (ca. 300 moh), ca. 40 minutter. Hytten står åpen året rundt. Der søkte vi ly mens vi ventet på at regnbygen skulle blåse forbi. Vi fortsatte så rett mot toppen i stedet for å følge nordøstryggen som beskrevet i Friflyts toppturbok. Snøen var ok helt opp til eggen. Etterhvert som vi nærmet oss toppen tiltok vinden voldsomt i styrke. Oppe på eggen som leder til selve toppen, var vinden så sterk at vi måtte sette oss ned i kastene. Kristin ble kastet over ende i en rosse. Mer majones! Vi snudde et par hundre meter før toppen. Ok føre ned igjen til "Skihytta" hvor vi spiste matpakken. Derfra rant vi nesten helt ned til bilen.

Les mer …

Skårasalen (1542 moh.) - Skår

skaarasalen.jpg(01.04.2007) Atter en super dag på Sunnmøre! Samlet oss på kaien på Sæbø og ventet på at "Havstar" skulle komme fra Store Standal med resten av turgåerne. Kjørte så opp i Kvistadalen så langt det gikk. Labbet på veien rundt 45 minutter før vi kunne begynne å gå oppover. Truger er best i oppover bakke, så vi tok en ganske direkte variant opp mot toppen. De fleste andre gikk inn dalen før vi svingte opp mot toppen. Vi brukte nøyaktig 2 timer og 58 minutter fra bilen til toppen ;-)Det blåste på toppen, så det ble en kort pause der før vi kjørte ned til skaret og spiste litt mer. Nedkjøringen mot Skår var sånn passe, ganske hardt. Vel nede på Skår kom "Havstar" inn til kaien og hentet oss. Nydelig båttur ut til Sæbø og bilen igjen.

Les mer …

Søre Sætretind (1358 moh.)

 

soresaetretind(31.03.2007) En strålende fin dag til å prøve seg på Søre Sætretind! Vi gikk opp via Fladalen. Litt over midten i den bratte snøbakken gikk det en ganske voksen sprekk, den var både dyp (10 meter?) og bred, så vi brukte tau herfra. Vi kom oss opp til "skaret" før hamrene ganske greit. Her spiste vi og så på maurtuen på Kolåstinden. Vi prøvde å gå videre mot toppen, men hverken snøen eller isen hadde nok hold til at det føltes greit å klatre der. Vi hadde ikke noen sikringsmidler med utover tre bjørkestaurer. Vi snudde derfor her. Marius kjørte ned på brettet, mens vi to andre gikk samme veien ned som opp. La inn en mellomforankring før sprekken, som nå var ganske åpen etter at Kjetil hadde dradd seg over på veien opp. Bjørkestaurene fungerte bra!! Kom oss helskinnet ned alle tre, og gikk videre bort i skaret mellom Søre og Nordre. Enda mer mat og litt soling etter å ha vært i skyggen noen timer, før vi kjørte nedigjen Fladalen. Vi var for seint ute til å få noe særlig føre; det var ganske hardt helt ned til flaten før skogen.

Les mer …

Trolltinden - Brustind (1170 moh.)

01.jpg(29.03.2007) Vi kjørte innover til Ørskogfjellet etter jobb. Kjempefin ettermiddagstur! Varmt og nesten vindstille. Kristin hadde en dårlig dag, og da passet det bra at super-Marius ikke hadde det slik at han kunne bære alt sammen. 1 time og 45 minutter opp. Fin nedkjøring i solnedgangen!

Les mer …

Blåstolen (1111 moh.)

blaastolen.jpg(30.12.2006) Start fra Måndalen og en gård som heter Sæbø. Vi fulgte skilt til Høgsætra. Fin sti gjennom skogen tok oss opp til sætra. Derfra gikk vi videre opp på ryggen bak sætra og opp på toppen av Urdhaugen. Derfra så vi rett bort på Blåstolen. For å komme dit måtte vi først ned et lite stykke og så enkelt opp på Blåstolen. Været var fint, det var sol og litt vind. Nydelig utsikt. Retur rett ned i dalen og tilbake samme vei. Totalt fem timer på tur.

Les mer …

Finnan (1786 moh.)

finnan.gif(20.05.2006) Start fra bommen i Isterdalen. Snille veivesenmenn tok utstyret vårt på lastebilen sin, mens vi måtte gå opp Trollstigen. Vi gikk opp i skaret mellom Alnestinden og Finnan, og deretter rake veien opp på toppen. Lang tur, men fint vær og turfølge. Retur i siden før skaret, noe uheldig veivalg siden det raste friskt over oss. Føret var svært vekslende. Kristian Sørensens 30 års feiring.

Les mer …

Nonstinden (1572 moh.)

nonstinden.gif(17.05.2006) Start fra Bøstølen. Vi fulgte sti litt innover før vi tok av mot høyre og oppover mot toppen. Fulgte formasjonene oppover. Nydelig dag med stor stemning på toppen med champagne og jordbær og avsynging av nasjonalsangen. Fin nedkjøring i varierende føre.

Les mer …

Barstadvika- Standaleidet

Barstadvika-Standaleidet.gif(29.04.2006) Overgangstur med Alesunds skiklub via Molladalen. Start fra Melbøsætra, på sti opp i Molladalen, over Molladalsporten og ned mellom Grøntinden og Svinetinden (smale fjellski innbød ikke til noe særlig med ”skileik”), videre innover Litlekoppen mot Kvanndalskaret, så ned Kvanndalen og til Standalhytta. Fantastisk dag med over 80 deltakere!

Les mer …

Skjervan (1545 moh.)

skjervan.gif(15.04.2006) Start ved gård rett ved trelastlageret i Innfjorden. Vi fulgte traktorveien et stykke opp før vi tok sjansen på å gå rett opp gjennom skogen, noe som ble litt safari før vi kom ut i åpnere lende opp mot en liten seter (holdt til høyre for høyspentledningen). Derfra gikk vi et kort stykke videre opp i skogen til vi kom opp på snaufjellet. Derfra fulgte vi en rygg opp til et stykke nedenfor en hammer før man begynner på selve toppen. Vi la fra oss brettene her og fortsatte opp under hammeren og videre mot venstre. Like under toppen var det stegjernsføre, resten av veien opp gikk greit. Retur samme vei til brettene. Blindføre og skare gjorde første del av nedkjøringen rimelig interessant, mens nederste halvpart var ok. Vi fant ut at traktorveien var grei å følge ned til bilen i stedet for å prøve lykken i skogen.

Les mer …

Bondalseidet - Kolåsen

Bondalseidet-Kolaasen.gif(04.03.2006) Overgangstur med Alesunds skiklub. Start fra Ørsta skitrekk, over Veirahaldet, ned Myklebustheida, opp over Seilet og ned til Kolåsen. Masse folk, fint vær og gode skiforhold.

Les mer …

Kalskråtind (1799 moh.)

kalskraatind2.gif(26.08.2005) Start fra Mongetrøa i Romsdalen. På merket sti bratt oppover Mongehamrane og til sørenden av Mongevatnet. Videre på venstresiden av vannet nesten helt inn før vi skrådde nordvestover mot toppen (exitpunktet). To tok raskeste vei ned, før de to andre returnerte den lange veien tilbake der vi kom fra. Bratten fra enden av vannet og ned til veien kjentes godt i lårene! Det ble mørkt før vi rakk ned, men stien er tydelig i skogen, så det gikk greit. Kjempefin dag og tur!

Les mer …

Kalskråtind (1799 moh.)

kalskraatind1.gif(16.04.2005) Start fra Romsdalen ved dyrket mark rett før Marstein (på vei oppover). Vi gikk opp Marsteinskåra; den markerte rennen mellom Kalskråtind og Mongejura. Tidlig start anbefales, etter hvert som solen får tak, raser det en del stein her. Vi gikk på stegjern opp her. Fra toppen av rennen, gikk vi til venstre og opp til toppen (exitpunktet). Nydelig utsikt! Noen tok den raskeste veien ned, mens vi kjørte ned samme vei som opp. I toppen av rennen bør man være obs og ikke komme for langt til venstre, det kan lett bli et luftig svev om du kjører feil. Snøen var nå blitt myk og fin, og nedkjøringen var bra med unntak av noe stein som hadde rast fra sidene. Vi kunne kjøre nesten helt ned til markene igjen. En super bursdagsfeiring!

Les mer …

Bergehornet (1024 moh.)

Bergehornet.gif(26.02.2005) Start fra Fosshola (Vartdal). Vi fulgte rørgaten opp over tregrensen, og gikk så strake veien til topps langs høyrekanten av toppen. Retur ned mot et par hytter. Supert vær og føre!

Les mer …

Kyrkjetaket (1439 moh.)

kyrkjetaket.gif(15.02.2005) Start fra Kavli. På vei/sti oppover i skogen mot Steinberget og opp på Steinberget fra nordvest. Videre over Steinberget til varde (981 moh). Her går ruten videre litt nedover før man kommer inn på selve platen som vi fulgte i venstrekant opp til toppen. Nydelig dag og føre, og ikke et spor der vi skal kjøre ned og kun tre andre foran oss. Totalt så vi bare fire andre denne dagen. Nedkjøringen var super, lett gjennomslagsføre som vi surfet lett oppå ned til Kavlisetra. Derfra er det slakt ned til utgangspunktet.

Les mer …

Straumshornet (976 moh.)

Straumshorn.jpg(20.08.2003) Ettermiddagstur. Vi tok vanlig vei opp. Det striregnet til tider og fjellsiden var glatt. Tidvis utsikt fra toppen.

 

Innerdalen

Innerdalen.jpg(04.10.2003) Vi bodde på den gamle Innerdalshytta. Sjarmerende trekkfullt. Formen var ikke den store pga forkjølelse, så det ble bare et par korte turer i området.

Les mer …

Trolltinden - Brustind (1170 moh.)

05.jpg(09.11.2003) Den venstre av de to markerte toppen på Ørskogfjellet. Vi gikk via Middagsfjellet som ligger til venstre for Trolltinden igjen. Fin tur med fin utsikt og nydelig solnedgang!

Les mer …

Geitgaljen (1085 moh.)

Geitgaljen.gif(12.03.2004) Fra Svolvær kjør mot Fiskebøl. Etter Laupstad, ta av mot høyre til Liland. Vi parkerte ved en Nærmatbutikk. Bak denne går det en lysløype som vi fulgte et stykke før vi tok av mot høyre mot en bratt, smal renne. Vi gikk opp denne (Lilandsdalen). Man kommer så opp i en dal man skal følge et lite stykke innover før man tar av mot høyre og fortsetter oppover til man kommer til et skar med fantastisk utsikt mot havet. Toppen ligger til venstre når man har ryggen mot havet. Flott nedkjøring med supert føre ned til skaret. Etterpå gikk vi opp på toppen til høyre (navnløs). Brattere nedkjøring til skaret. Returen videre gikk samme vei ned som opp. Rennen var nå blitt knallhard og isete; her kan det nok være artig enkelte dager. Vær også obs mot steinsprang og lignende fra høyrekanten på veien opp. Kjempetur

Les mer …

Rundfjellet (803 moh.)

RundefjelletRutebeskrivelse.jpg(13.03.2004) Fra Svolvær kjør mot Fiskebøl i ca. ti minutter. Før Gammelgården er det en bro, vi parkerte før broen (på venstre side har man da Vatterfjordpollen). Vi fulgte pollen på venstre side inn til terrenget reiser seg, og deretter ryggen opp. Det er flere veivalg både opp og ned. Fin tur med flott utsikt. Føret var elendig, knallhard skare, så nedkjøringen ble noe amputert.











Stauren (762 moh.)

Stauren.gif(15.03.2004) Fra Svolvær kjør mot Fiskebøl. Ved Laupstad ta av til venstre inn i boligfelt helt innerst i svingen. Vi parkerte i enden av veien. Vi gikk ca. 50 meter tilbake på veien forbi et rødt hus, og tok av opp til venstre. Vi fulgte veien et stykke oppover og over en bro. Videre tok vi sikte på Tverrfjellet (følg høyspentledningen), videre opp til en varde og opp til toppen. En bred, passe bratt side ga super nedkjøring i nydelig føre.

 

 

Les mer …

Småtindan (700 moh.)

Smaatindan.gif(16.03.2004) Fra Kabelvåg kjør mot Henningsvær (sørover) noen få meter, ta av opp til høyre ved skilt ”Skytebane 2,5 km” (skiltet står på venstre side av veien). Vi parkerte på p-plass noen hundre meter inne. Vi fulgte vei/skiløype innover dalen til noen hytter (turistforeningshytte?). Her tok vi av til venstre, bratt bakk opp på en kam. Herfra gir veien seg selv, vi fulgte småtindene langs venstrekanten opp til skaret mellom de to høyeste toppene. Kjempeflott utsikt! Nydelig nedkjøring midt på! I bunnen ved tregrensen fulgte vi samme veien tilbake som opp, over kammen og ned den bratte bakken mot større hytte.

Les mer …

Durmålstinden og Sautinden (700 moh.)

Durmaalstinden.gif(19.03.2004) Fra Svolvær kjør mot Fiskebøl. Ved Laupstad ta av til venstre inn i boligfelt helt innerst i svingen. Vi parkerte i enden av veien. Herfra gikk over en myr og fulgte høyreside av elven opp til høyspentledningen. Derfra fulgte vi ryggen oppover mot venstre og deretter opp mot toppen. Kom ikke helt opp pga vanskelige forhold; vi manglet stegjern. Vi kjørte ned til Tverrfjellet og fortsatte videre opp til Sautinden. Fin nedkjøring.

Les mer …

Billingen - Veltdalshytta

Billingen-Veltdal.gif(17.04.2004 - 18.04.2004) Start fra Billingen. Vi fulgte kvistet løype til Tverråhytta, deretter over Fremste og Heimste Veltdalsvatnet; et endeløst langt vann i motvinden og klabbeføret. Vi brukte ca. 5 timer. På Veltdalshytta var vi alene. Vi inspiserte Fieldfarehytta og den gamle Veltdalshytta. Været neste dag innbød ikke til noe annet enn retur samme vei som vi kom, også denne gangen i motvind og samme klabbeføre. Vannet var like langt også denne veien. Nedkjøringen til bilen var en artig affære med tung sekk, smale ski og gjennomslagsføre. Ikke så lett å karre seg opp med armer og staver tredd loddrett ned i snøen og sekken over hodet. Vel nede ble vinneren av gnagsårkonkurransen kåret. Alle var enige om at det hadde vært en strålende fin tur, og ingen kan i ettertid huske at det hadde vært dårlig vær.

Les mer …

Liadalsnipa (924 moh.)

 

 

Liadalsnipa(29.8.2011) Denne helgen skulle egentlig brukes sammen med min gode venn Tor-Johannes Slørdal i Innerdalen for å gå den komplette Trolla-traversen. Grunnet massivt regn i flere dager og tilsvarende væremelding for helgen gikk denne turen rett i dass. Ny dato er heldigvis planlagt allerede! Uansett, man kan jo ikke sitte hjemme når man har mulighet til å komme seg ut så derfor tok jeg turen hit. Det var ikke helt tilfeldig at det ble Liadalsnipa, jeg har nemlig lenge gått og sett på dette fjellet for å se om det kan være hoppbart. Off i go med tau og klatresele, nå ville jeg finne det ut. Etter en time og ti minutter stod jeg på toppen klar til å rappellere meg ned sørveggen for å se om det var bratt nok. Etter å ha rappellert ut hele tauet (60 meter) kom jeg ned til en avsats, herifra fikk jeg seks sekunder fritt fall når jeg kastet en stein lett utover. Det er bratt lenge nok, men fjellet blir brått veldig positivt etter disse seks sekundene så jeg er usikker på om jeg klarer å få nok høyde til å fly den ut.

Konklusjon:Jeg legger prosjektet på hyllen og tar meg en ny tur neste år og ser om fjellet har blitt brattere.

Les mer …

Lauparen (1434 moh)

 ingressLauparen er en av klassikerne på Sunnmøre som vi gjerne går på. Passe lang, passe bratt og med uovertruffen utsikt fra toppen.

Les mer …

Hesteskotraversen: Karitinden - Høgstolen - Puttegga (1999 moh.)

hesteskotraversen.jpg(04.09.2004) Karitinden 1982 moh – Høgstolen 1953 moh –Puttegga 1999 moh Vi startet fra Pyttbua en litt grå morgen. Vi fulgte merket sti til Karitinden. Været var ganske grått og tåken kom og gikk, så vi fikk ikke sett noe særlig av utsikten. Det var til dels vanskelig å finne veien videre. Noen gløtt i den stadig tettere tåken sammen med nøye studering av kartet, fikk oss til slutt vel fordi breene og opp på Høgstolen. Derfra gikk det bratt nedover til Søre Skaret før vi gikk opp igjen mot Puttegga. Nå begynte det i tillegg å regne, så det ble ganske sleipt opp hamrene mot toppen. På toppen gav regnet seg og vi skle på snøen ned mot Putteggenden. Nå hadde diverse knær streiket, og deler av turen ned foregikk på bakenden ned de bratteste kneikene. Vi brukte derfor over to timer ned fra Puttegga til Pyttbua. Denne turen er skyld i alle kneproblemene! Totalt brukte vi ni og en halv time på rundtturen.

Les mer …

Saudehornet (1393 moh.)

Saudehornet.gif(26.12.2004) Start fra Ørsta, normalveien opp. Kald og klar dag med soloppgang over Saudehornet på vei opp mot Vikeskåla. Nydelig nedkjøring og føre!

Les mer …

Liahornet og Grøthornet (1045 moh.)

Liadalshornet.gif(25.02.2005) Liahornet 1035 moh, Grøthornet 1045 moh. Start fra Halse. Vi fulgte traktorvei opp Liadalsdalen, rotet litt i skogen (følg skilting mot Liadalssætra!) og kom endelig opp i åpent landskap ved sæteren. Derfra opp i Skåla og videre til Liahornet. Kjørte ned i Skåla igjen for en pause før vi tok fatt på Grøthornet. Veldig fin nedkjøring på østsiden og ned i bunnen av dalen, hvor vi kunne gli sidelengs ned til sæteren igjen.

Les mer …

Flathornet (1086 moh.)

Flathornet.gif(30.03.2005) Kort ettermiddagstur etter jobb. Start fra Megardsdalen (Hundeidvik). Vi kjørte litt opp i dalen og tok av til venstre på en skogsvei hvor vi parkerte Toyotaen som ikke ville kjøre lenger. Tok så sikte på nordvestryggen (sørvest?) gjennom skogen. Det ble en del safari før vi var ute i åpent landskap på ryggen. Derfra rett til topps via en renne i høyresiden. Vi hadde planlagt returen ned en av rennene fra toppen og mot nord, men fant fort ut at føret var mye bedre på sørvestsiden. Vi kjørte derfor ned en renne her som tok oss nesten helt ned på høyde med bilen igjen.

Les mer …

Fannaråken (2068 moh.)

Fannaraaken.gif(14.05.2005) Start fra riksvei 55 ved Prestesteinsvatnet (demning). Gikk vanlig vei innover, men tok en ”snarvei” rundt nordkanten ganske langt oppe i siden, i stedet for å gå rundt lenger nede. Marius ble dårligere og dårligere mens vi gikk, og begynte å fable om høydesyke. Årsaken var en kraftig influensa som slo ut i full blomst på ettermiddagen og gjorde at hjemreisen ble fremskyndet to dager… Returen gikk ned på sørvestsiden av toppen, ned i Helgedalen. Fin nedkjøring, litt blindføre.

Les mer …

Heimste Kopphornet (1159 moh.)

Heimste-Kopphornet.gif(11.09.2005) Start fra Standalhytta. Vi fulgte stien opp Kalvedalen og tok etter hvert av opp over til venstre mot toppen. Retur rett ned fjellsiden som var fin å skli på.

Les mer …

Dalegubben (1344 moh.)

Dalegubben.gif(24.09.2005) Start fra Standaldalen ved skilt mot Nøvedalen. På til dels våt sti opp i Nøvedalen, så innover dalen. Vi krysset elven på nedsiden av en liten ”foss”, og gikk strake veien oppover. Vi er litt usikre på om vi egentlig var på selve toppen, vi fant en bauta, men så ingen varde der vi trodde toppen var. Det blåste uansett svært friskt og lå 10-15 cm nysnø/haggel, så det innbød ikke til noe langvarig opphold der oppe. Returen gikk omtrent samme vei.

Les mer …

Romedalstinden (1295 moh.)

romedalstinden.jpg(05.11.2005) Start fra Ytre (Lisje) Standal. På god sti til Ytre Standalsætra, og videre mot Litlekoppen. Et stykke før vannet tok vi av mot høyre (på ”baksiden” av Storkopptindane”). Rett opp mot eggen mellom Storkopptindane og Romedalstiden. Herfra går det sti på ”baksiden” av kanten, forbi en pinakkel og videre på fremsiden igjen. Vi fulgte småvarder og plutselig var toppen der. Til dels interessant lesing i toppboken skrevet av en kar som hadde vært der ikke så lenge før oss… Flott utsikt! Retur samme vei.

Les mer …

Storheimshornet (1048 moh.)

storheimshornet.jpg(26.02.2006) Startet fra bilveien, gikk til Jasvollsætra (381 moh) derifra til Botnastølen. Fra stølen holdt vi kurs rett mot Storheimshornet. Flott løssnø på nedkjøringen fra Mohornet 883 (moh)

Les mer …

Åvasstinden (1233 moh.)

(20.06.2006) Kort ettermiddagstur etter jobb. Start fra Vartdalsætra (Vartdal). På sti langs høyresiden av elven mot sør og deretter opp på Store Kuven (868 moh). Derfra på sti mot Åvasstinden, over lite snøfelt og opp mot toppen på sti langs høyrekanten av fjellet. Litt småklyving i toppen bort til varden. Flott utsikt!

Les mer …

Hammarsettindane (1120 moh.)

Hammarsettind.jpg(25.07.2006) Vi gikk over Gimsdalstinden og fulgte eggen på denne bakover mot Hammarsettindane. Litt klyving over store blokker for å komme ned i skaret mellom tindene. Derfra fulgte vi vardet sti på høyresiden av Hammarsettindane; stort sett enkel vandring. Vi tok av opp i en renne omtrent rett nedenfor vardene som står på henholdsvis et lavt og et litt høyere punkt (en slags pinakkel) før det som for oss så ut som klatreterreng begynner.

Les mer …

Synnavindsnipa (1367 moh.)

Synnavindsnipa.gif(06.08.2006) Start fra Megardsdalen (Hundeidvik). På god sti inn til Megardsstølen, deretter opp i Baklidalen, og langs ryggen mot toppen. Godt merket sti som går litt opp og ned. Nydelig utsikt!

Les mer …

Monte Garsole (Arco) (967 moh.)

Riva-Monte-Garsole.gif(22.08.2006) Start fra Arco. Vi kjørte nordover og parkerte i en liten by kalt Sarche. Stien starter bak en Fiat- garasje, og går oppover i skogen. Vi skulle gå via ferrata Attrezzata Rino Pisetta/RIVA 1(vi brukte en guidebok som heter ”Via ferratas of the Italian Dolomites: vol 1 & 2” av Graham Fletcher og John Smith), en kort og hard ferrata. Det var en luftig og til dels glatt rute. Returen gikk ned normalveien i skogen på baksiden, og endte på hovedveien et stykke fra Sarche. Varm og fin introduksjon til via ferrata.

Les mer …

Brenta (3150 moh.)

Brenta.gif(24. - 25.08.2006) Start fra Madonna di Campiglio. Vi kjørte på bomvei til Rif. Vallesinella hvor vi parkerte. Vi gikk så gjennom skogen på god sti til Rif. del Tuckett (på stinr. 317), dette tok ca. to timer. Her spiste vi lunsj før vi fortsatte på en via ferrata rute kalt sentiero SOSAT/BREN 2 (vi brukte en guidebok som heter ”Via ferratas of the Italian Dolomites: vol 1 & 2” av Graham Fletcher og John Smith). Stort sett en vanlig fjelltur på god sti med unntak av et par steder med sikring i wire og stiger, deriblant en usedvanlig lang stige. Vi brukte tre timer til Rif. Alimonta hvor vi skulle overnatte. Koselig betjent ”hytte” hvor vi delte rom med to eldre amerikanere som hadde medbrakt tørrmat i diverse poser og bokser, fascinerende. Full middag på kvelden med rødvin til en svært overkommelig pris. Neste dag gikk vi sentiero Olivia Detassis/BREN 3, sentiero Bocchette Alte /BREN 4 og sentiero 303 som tok oss tilbake til Rif. del Tuckett. Denne ruten tok oss rundt og like under Cima Brenta (3150 moh), og var hakket mer utfordrende enn første dag. Mye bra klyving opp og ned lange stiger og langs smale hyller. Tåken kom og gikk, så utsikten var ikke den beste hele veien, og vi kom oss heller ikke opp på Cima Brenta slik vi hadde tenkt. Siste biten ned til Rif. del Tuckett gikk på en slak bre, og den var så full av grus og stein at det gikk greit å gå uten stegjern. Super tur!!

Les mer …

Pala di San Martino (San Martino di Castrozza) (3000 moh.)

PaladiSanMartino.gif(27.08.2006) Start fra San Martino di Castrozza. Vi kjørte til Colverde- gondolen og tok denne til topps. Vi skulle gå via ferrata Bolver Lugli/S.MAR 1 (vi brukte en guidebok som heter ”Via ferratas of the Italian Dolomites: vol 1 & 2” av Graham Fletcher og John Smith) og prøve å nå Cima della Vezzana (3192 moh). Ruten starter på vanlig sti rett opp mot fjellmassivet, og går etter hvert over i litt klyving før ferrataen starter. Det hadde snødd mye i løpet av natten og det lå rundt 10-15 cm nysnø på fjellet som gjorde oss litt bekymret. I guideboken stod det nemlig at returen måtte gå samme vei ned hvis ikke man hadde stegjern/øks/tau slik at man kunne gå “normalveien” ned på baksiden. Det hadde ikke vi og så med skepsis på den bratte og glatte ruten. Men ingenting stopper vikinger fra Norge, så vi gikk løs på turen. Det ble mye haling i kablene mens beina spant, men solen kom etter hvert frem og gjorde at det ble nok en super dag på tur. Fullkomment ble det da vi ble tatt igjen av en italiensk far og sønn som kunne fortelle at ”snøbakken” på baksiden ikke eksisterte lenger, og at det var null problem å ta seg ned der på beina. Som takk fikk de lov til å gå fremst og måke snøen av kablene. Tåken kom og gikk som vanlig og lagde trolsk stemning. Været var nå begynt å bli dårligere, og da vi nådde bivuakk Fiamme Gialle (ca. 3000 moh) fant vi ut at toppstøtet mot Cima della Vezzana (3192 moh) utgikk. Returen gikk ned sentiero 716 i Val dei Cantoni hvor angeren over ikke å ha prøvd å nå toppen forsvant raskt da vi ble ”overrasket” av et voldsomt tordenvær med pøsregn. Vi gikk ned til toppen av Colverde- gondolen og tok denne ned igjen. Enda en super dag i fjellet!

Les mer …

Punta Penia (Marmolada) (3342 moh.)

Puntapenia-Marmolada.gif(29.08.2006) Start fra Canazei. Vi kjørte mot Passo Fedaia, men tok av ved demningen ved Lago di Fedaia og kjørte langs vannet til Marmolada Seggiovia- heisen som går opp til Rif. Fiacconi. Heisen er verdt en tur i seg selv, særlig av- og påstigningssystemet var fascinerende. Heisen tok oss opp til like under Marmoladabreen og en fantastisk utsikt både over Marmolada- massivet og over til Piz Boe. Planen var å gå Marmolada west ridge/FASSA 13 (vi brukte en guidebok som heter ”Via ferratas of the Italian Dolomites: vol 1 & 2” av Graham Fletcher og John Smith) til toppen, men vi endret den etter å ha studert ruten. Det hadde blitt en ganske mye lengre dag enn vi var klare for der og da, så vi tok heller direktevarianten rett opp breen. Det var noe trafikk opp her, så vi kunne følge et spor opp. Det var noen tvilsomme broer her og der, men det gikk helt fint å komme seg over og opp på fast fjell. Det gikk en kabel opp det bratteste stykket, før man kommer opp på ryggen som går til toppen. Vi brukte stegjern hele veien. På toppen var det selvfølgelig en liten hytte med åpen, betjent kafé, og det varmet godt med en minestrone etter kalde timer på breen. Returen gikk samme vei. Nå hadde solen gjort sitt og broene var enda mer tydelige. Vi må dessverre innrømme at vi skyndte oss foran den ensomme grekeren i snowjoggere som vi før på dagen hadde observert krypende over snøbroene på vei opp… Men det gikk jo bra og vi slo av en prat med ham vel nede og fikk høre om turen hans med Hurtigruten. Vi brukte to timer opp og en time ned. En fantastisk dag på Dronningen av Dolomittene!

Les mer …

Piz Boe (Arabba) (3152 moh.)

PIz-Boe.gif(01.09.2006) Start fra Canazei. Vi kjørte til Passo Pordoi og tok av her til venstre på en liten vei mot et mausoleum kalt Ossario del Pordoi. Her var det en egen via ferrata- parkering. Vi skulle gå via ferrata Cesare Piazzetta/ARAB 1(vi brukte en guidebok som heter ”Via ferratas of the Italian Dolomites: vol 1 & 2” av Graham Fletcher og John Smith). Vi fulgte stien oppover mot fjellet og brukte en liten time til starten på ruten. Her var det ganske folksomt, men folk brukte endeløst lang tid på å få på utstyret, så vi ”snek” oss foran og unngikk køen av nybegynnere. De første 100 metrene var bratte og glatte og kabelen var god å ha. Videre var utfordringene en litt hårete bro og et opptak hvor kabelen var plassert helt idiotisk slik at folk slet ganske mye for å komme seg opp fordi sekken kilte seg. Morsomme scener. På toppen var det folksomt og fuglsomt. Nydelig utsikt og vær! Returen gikk ned normalveien via Rif. Forc. Pordoi. Man kan også ta en gondol ned som ligger en time halvannen fra Piz Boe (derav alle folkene på toppen).

Les mer …

Tofana di Mezzo (3244 moh.)

Tofane-di-Mezzo.gif(04.09.2006) Start fra Cortina. Vi kjørte mot Passo Falzarego og tok av til høyre mot Rif. Dibona på en etter hvert hårreisende dårlig vei som Golfen likte dårlig. Vi parkerte litt nedenfor hytten. Vi skulle gå via ferrata Punta Anna og Gianni Aglio/CORT 11(vi brukte en guidebok som heter ”Via ferratas of the Italian Dolomites: vol 1 & 2” av Graham Fletcher og John Smith), en ganske lang ryggtravers som fører opp til Tofana di Mezzo. Fra Rif. Dibona fulgte vi sti opp til Rif. Pomedes (hvor heisen kommer opp). Via ferrataen starter noen hundre meter over toppen på heisen. Den er bratt og tung noen steder og veldig artig. Den følger stort sett den markerte ryggen hele veien til topps. Vi syntes vi merket høyden da vi kom over 3000 meter; pusten gikk tungt i de bratteste partiene (dette lover dårlig for Everest…). Det går selvfølgelig en gondol også til denne toppen, så det var folksomt der. Er man på tur så er man på tur, så vår retur gikk delvis samme vei ned som opp. Ved Forcella del Foro tok vi av ned til venstre under stien og gikk gjennom hullet i fjellet. Her kom vi ut i en bratt grusbakke som vi skled på ned til veien som går videre ned til utgangspunktet. Som å skli på snø, men skoene våre likte det ikke noe særlig. Veldig bra tur, vær og utsikt hele veien!

Les mer …

Høgsvora (1163 moh.)

hogsvora.JPG(06.02.2007) På den samiske nasjonaldagen lot vi jobb være jobb og dro til fjells ved lunsjtider. Dagen og ikke minst været måtte feires! Fra sportskapellet i Vaksvika lå snøen urørt hele veien til topps. Arne Veidekke brøytet og vi labbet fornøyde etter. Vi gikk eggen opp fra høyrekanten og nådde varden etter rundt to og en halv time. Nydelig utsikt i klart vær! Snøen var perfekt og veide opp for den korte nedkjøringen. Enda en fin dag på jobben. Etter oss lå det en grøft av et spor til glede for andre fjellfanter.

Les mer …

Vadbotnshornet (1205 moh.)

vadbotnshornet.jpg(25.02.2007) Start fra gård ved Stavseng. Vi gikk først på en skogsbilvei, og deretter oppover mot Heihornet (1033) og så bortover en lang rygg til Vadbotnshornet. Det blåste og føret vekslet mellom løs snø, til knallhard skare. Fra varden på toppen hadde vi fin utsikt mot det som var det egentlige målet for turen; Jolgrøhornet. Dagens lærdom: snakke mindre, følge mer med på hvor man ER i terrenget (så bommer vi kanskje ikke på rett dal neste gang…) J Nedkjøringen var fin, men kort. Det ble ikke mange bilder; kameraet hadde en dårlig dag.

Les mer …

Grøthornet (1045 moh.)

grothornet.jpg(04.03.2007) Start fra gården på Halse. På skogsbilvei og så på sti til Liadalsætra. Ca. en halv time opp til hyttene. Videre opp gjennom småskogen til Skåla. Planen om å gjenta turen fra 25.02.2005 ble raskt skrinlagt i vinden, så vi gikk direkte på Grøthornet. Vi var på toppen etter ca. 2,5 til 3 timer totalt. Sterk vind på toppen gjorde oppholdet kort. Vi kjørte ned den bratte sørsiden i ganske bra føre. Rast i solveggen ved en av hyttene.

Les mer …

Erikaksla (453 moh.)

96.jpg(14.04.2007) Våknet til regn og tunge skyer. Spiste lang frokost mens vi ventet på bedre tider. Bestemte oss for å gå på fjellet like bortenfor huset; Steinfjellet, men ombestemte oss da regnet bare økte. Kjørte til Nord- Lenangen på "shopping" i stedet. Vel tilbake hadde regnet gitt seg litt, så vi salte på og gikk mot toppen rett bak gården. Så 10 skiløpere på nabofjellet, Stetinden, sannsynligvis en gruppe franskmenn vi møtte på noen dager senere. Det blåste masse og regnet, så turen ble effektiv og relativt kort. Vi var ved varden etter en og en halv time. Pakket raskt om. Kan ikke påstå at vi så "satte utfor". Føret var av typen "luggete" for å si det mildt, så det gikk ikke så fort. Vel nede ble det bollebaking i stillongsen og et par glass rødvin.

Les mer …

Jægervasstindane

97.jpg(15.04.2007) En rundreise, eller frem og tilbake er like langt. Dagens mål var Store Jægervasstind, og hvordan det gikk kan du lese her. Vi startet grytidlig og begynte å gå fra bommen ved Kobberneset kl. 0900. Fulgte veien til endes og skrådde så gjennom skogen (tett!) oppover mot vestryggen til Lille Jægervasstind. Kom for høyt i forhold til breen vil skulle inn på, så vi måtte ned en bratt side fra ryggen først. Været var atter en gang ikke særlig bra - det lå tett tåke over Trollbreen og skyene lå tett rundt Jægervasstindane. Vi ventet rundt 40 minutter under breen for å se om sikten ble bedre. Det ble den ikke, så vi bestemte oss for å droppe den opprinnelige planen. Vi returnerte i stedet opp igjen den bratte siden, og skrådde deretter oppover mot høyre mot Lille Jægervasstind. Det var lite snø, så ca. tre fjerdedeler oppe la vi igjen brettene og fortsatte delvis i ur og delvis på snøflekkene. Det blåste ganske bra og tåken kom og gikk. Ryggen ble smalere og endre ved en varde. Derfra gikk det over i en egg med det som så ut som et par hamre før en siste bredere rygg opp mot toppen. Vi stoppet ved varden. Derfra så vi ned rennen som går opp fra der vi ventet under Trollbreen. Det lå en stor skavl til venstre for varden. Vi gikk ned igjen til brettene og pakket om. Vi fikk fin, bratt kjøring ned på flaten igjen, og fulgte så sporene til tre skikjørere som hadde kjørt ned før oss. Skikkelig luggeføre ned til Jægervasshytta. Derfra gikk vi halvannen km gjennom skogen langs vannet, og så halvannen km på skogsbilveien tilbake til bilen hvor vi var kl. 1700. Noen hundre meter før bommen hadde deler av veien blitt forvandlet til en elv i løpet av dagen. Fikk vasket skoene godt siden ingen av oss gadd å ta dem av, men vasset gjennom til midt på leggen. Det var ganske fint å kunne ta av sekken med alskens ubrukt utstyr etter så mange timer!

Les mer …

Store Kjostinden (1488 moh.)

98.jpg(16.04.2007) Eller i allefall "nesten". Hipphipphurra for Marius som ble 31 år i dag!! Endelig litt godt vær i tillegg, så dette tegnet til å bli en bra dag. Vi startet sent, ca. kl. 1200. Snøsmeltingen har gått fort disse dagene! Da vi kjørte forbi på fredag var det snø helt fra veien og opp til endemorenen. Nå kunne vi gå på beina på stein helt opp til breen under Urdkjerringa. Det var så vidt felt med sammenhengende snø ned til veien. Vel oppe på endemorenen som deler breene under hhv Urdkjerringa og Store Kjostinden, stanset vi og rekognoserte litt. Snøsmeltingen hadde vært stor og vi visste ikke noe om hvordan breen er. Kristin ble grepet av en enorm skepsis (les angsten) og konstruerte uttallige scenarier som garantert ville ramme oss dersom vi fortsatte opp breen. Breutstyret som vi hadde dradd på i åtte timer rundt om i Jægervasstindane i går, var selvfølgelig ikke med i dag. I tillegg blåste det kuling som vanlig, så vi snudde her. Kjørte ned til veien på overraskende bra snø, så får vi heller glemme alle steinene vi også traff på.

Les mer …

Storgalten (1219 moh.)

99.jpg(17.04.2007) Eller det var der vi hadde tenkt oss i alle fall. Startet ca. kl. 1230 med friskt mot, men hadde ikke gått mer enn 20 minutter før vi ble tatt igjen av en tett snøbyge og like tett tåke som innhyllet landskapet og gjorde alt flatt og hvitt. På vei på nordsiden av Lassofjellet traff vi på en gruppe franskmenn som kom ned fra Lassofjellet. Den karakteristiske "mellom- europeiske" slalomkjøringen avslørte dem (i tillegg til språket...). De fortsatte ned fra fjellet, og det kunne likegjerne vi også gjort. Men vi fortsatte videre i håp om at det ville sprekke opp. Foran oss dukket det plutselig opp en større gruppe skigåere. De forsvant oppover i tåken. Vi gikk på sporene deres, som allerede var begynt å snø igjen. Vi stoppet der og lurte litt på om vi skulle gå videre. Det var helt tett nå, vi så ikke særlig mye. Snudde derfor der og fulgte sporene våre tilbake. Vanskelig å kjøre i slikt blindføre; blir svimmel og kvalm av ikke å se hvor fort det går. Nede på flaten under Lassofjellet, møtte vi enda en gruppe skigåere; denne gangen en seks-syv tyskere som var på vei oppover. Vi tråklet oss tilbake gjennom småskogen og ned til bilen hvor vi var ca. 1430.

Les mer …

Stetinden (920 moh.)

107.jpg(18.04.2007) Endelig en dag med fint vær! Vi brukte den godt, selvfølgelig, med en tur til Tromsø... Jadda. Været holdt seg utover dagen, til vår store overraskelse. Men vi koste oss i Tromsø tross alt, og dro tilbake ut på dagen. Var på gården halv fem. Spiste en skive og var av gårde på tur kl. fem. Vi ruslet over jordene bak gården, og tok sikte på Stetinden. Fulgte scooterspor en stykke opp i siden. Så to karer på vei ned dalen på en scooter mens de slepte en annen scooter. Mye styr. Hilda fortalte senere at de hadde hentet en scooter som noen hadde forlatt i elven og som ingen ville vedkjenne seg. Vi druste oss rett opp en bratt rygg og opp på platået før siste ryggen til topps. Stod på toppen ca. syv. Nydelig utsikt! Føret var sånn passe, skareføre med noen få cm. nysnø på. Men solnedgangen veide opp!

Les mer …

Fremste Kopphornet (1194 moh.)

109.jpg(30.04.2007) Ettermiddagstur etter jobb. Vi startet kl. 1600. Gikk opp fra skiltet med Nøvedalen. Krysset oss rett opp på ryggen som går mot toppen. Var oppe ved overettmerket/varden etter to timer. Nydelig vær, sol og helt vindstille. Fantastisk utsikt mot Sætretindene og Kolåstinden. Vurderte å gå videre opp på Nonstinden, men det var så fint å sitte der vi satt at det ble ikke noe mer oppovergåing den dagen. Kjørte ned igjen omtrent samme veien som opp, med unntak av at vi holdt endel mer til venstre (boarders left) i siden ned mot skogen igjen. Overraskende bra føre. Etterpå dro vi til Standalhytta og avsluttet kvelden med grilling før det ble tidlig i seng så vi ble opplagte til den store 1. mai turen.

Les mer …

Kvitegga (1691 moh.)

110.jpg(01.05.2007) Tur i regi av TREN og Aalesund skiklub. Start kl. 0900 fra Store Standal med "Havstar". Et par og tyve deltakere var med båten inn til Øye. Det var grått og lavt skydekke, men da vi nærmet oss Øye, lettet dette og solen begynte å komme frem slik vi hadde bestilt. Fra Øye kjørte vi buss gjennom Norangsdalen til starten for turen. Her var det masse biler og folk, så det ble en folksom dag på tur. Vi la i vei opp "brattebakken" inn Snødalen. Det gikk i radig tempo med Stein Magne i spissen. Vi tok pause etter et par timer på vel 1100 moh. Brukte tre og en halv time totalt opp, noe som må ansees for ganske akseptabel tid! Toppunktet var adskillig høyere enn kartets 1691 moh; snøhetten/skavlen er STOR! Noen nevnte 1720 moh. Vi vaglet oss nedenfor varden mot sør. Nedturen var ok; noe varierende føre (og sure lår). Nede ved bussen kl. 1600. Retur med bussen til Øye og en forfriskning i hagen til Hotell Union Øye, og deretter med båten tilbake til Store Standal. En KJEMPE-tur på alle måter!

Les mer …

Hesten (1610 moh.)

112.jpg(19.05.2007) Etter en natt i telt et stykke oppe i Innfjorden, våknet vi til en litt grå dag. Dagens mål var Hesten. Så snart alle var kommet, kjørte vi på bomveien mot Bøstølen. Parkerte ved Berillstølen. Det var lite snø ned mot dalen. Vi gikk på beina helt opp til siste bakken mot toppen. Været ble bra- vi hadde sol nesten helt til topps. Vi brukte ca. tre timer opp. Da kom det en snøbyge, men så snart den hadde drevet forbi, ble det bra igjen. Vi fikk overraskende bra kjøring ned på sørvest-siden av fjellet mot Gjølbottsdalen. Derfra kjørte vi nesten helt ned til veien på smalere og smalere snøflekker.

Les mer …

Dalsnibba (1476 moh.)

113.jpg(26.05.2007) Siden veien til Stryn sommarskisenter var stengt, tok vi turen til Dalsnibba. Startet fra Djupvasshytta som ligger på 1030 moh. Veien til Dalsnibba var brøytet ca. en km. Deretter fortsatte vi på snø rett mot toppen. Mange andre ute i samme ærend denne dagen, så det ble folksomt i rennen. Fin kjøring ned til toppen av rennen, derfra var det så der...

Les mer …

Blåtind (1663 moh.)

114.jpg(27.05.2007) Veien til trekket var fremdeles stengt, så turen gikk igjen opp til Djupvasshytta.Vi tok sikte på fjellet på motsatt side av Dalsnibba. Masse folk på tur, men vi gikk forbi nesten alle... 1 t 10 minutter til toppen. Ingen tid til rast på toppen! Super nedkjøring i fin nysnø. Etter en pause gikk de tøffeste en tur oppigjen. Kristin var bare 3. tøffest, så hun gikk bare omtrent halvveis opp igjen. Super dag og nydelig vær!

Les mer …

Trollkyrkja (1762 moh.)

122.jpg(05.08.2007) Tur med Stranda turlag til Trollkyrkja i Valldalen. Vi startet fra campingplassen ved Gudbrandsjuvet og gikk på sti opp gjennom skogen til en sæter, og videre derfra i åpent terreng til et vann (Heivatnet?). Derfra gikk vi dels på stein og dels på snø til vi kom opp på bandet mellom en navnløs topp (1711) til venstre og vår topp til høyre. Tåken lå tett og det regnet. For å komme til toppen følger man den ganske lange og tildels luftige eggen mot høyre. Vi så ikke det spøtt fra toppen, så oppholdet ble relativt kort. Samme vei tilbake. Totalt 9 timer på tur.

Les mer …

Tafjordfjella

124.jpg(10. - 12.08.2007) Zakariasvannet - Veltdalshytta - Pyttbua via Karitind - Zakariasvannet. Vi startet fra parkeringen fredag kl. 1820. Med unntak av en real ”tropisk” skur oppi skogen mot Reindalseteren, var været fint og ganske varmt. Vi var oppe ved seteren etter halvannen time, og bestemte oss for å gi gass videre mot Veltdalshytta. Vi gikk opp nedre Veltdalen; en overraskende fin dal og en artig sti. Det gikk som en lek oppover. Lyset var nydelig av solen som var på vei ned. Vi kom frem kvart på elleve og fikk det siste tomannsrommet på hytta; som for øvrig har blitt rene slottet etter påbyggingen. Det begynte for øvrig å regne rett etter at vi var kommet frem. Lørdag dro vi av gårde kl. 10. Tåken hadde lettet og det var sol og varmt; shortsvær! Vi gikk mot Pyttbua via Karihø med en avstikker til Karitind hvor vi var litt over kl. ett. Sikten og utsikten var upåklagelig; vi så tom skarene på Trollklørne hvor Kristin var onsdag. Etter en rast i siden under toppen (vi satte sekkene her), la vi i vei nedover rett mot stien som går under Karihø. Det gikk radig nedover, og vi var ved Pyttbua kl. 16. Like etter begynte det å regne – flaks igjen! Søndag begynte vi å gå kl. 09. Det var grått og litt tåkete, men fint og varmt likevel. Vi gikk mot øvre Reindalen. Den ”fryktede” Puttskavlen var ganske harmløs og vi kom oss raskt forbi og opp på høyden over. Tauet som er lagt ut kan nok være godt å ha i kaldere vær. Reindalen var nydelig og vi koste oss nedover på en motorvei av en sti. Kom ned til Reindalseteren kl. 14 og tok en kaffe og en cola der. Da vi skulle gå videre hadde det begynt å regne, så turen tilbake til bilen gikk radig. Vi var nede rundt kl. fire. Super helg på tur!

Les mer …

Hundatinden (1234 moh.)

136.jpg(22.08.2007) Etter jobben- tur som startet i et tåkehav i Megardsdalen, men som fort gikk over i solskinn og blåne på blåne. Etter noe kratt-helv... opp siden mot Keipen var terrenget lettgått opp til Hundatinden. Vi brukte i underkant av to timer opp fra bilen som vi parkerte helt i enden av skogsbilveien. Vi var ikke på selve toppen, men Marius tok en avstikker på ryggen/pinakkelen mot Synnavindsnipa. Det var helt vindstille på toppen og en fantastisk utsikt i alle retninger! Vi satt på toppen i en time før vi motstrebende måtte starte returen.

Les mer …

Molaupsskaret (1205 moh.)

141.jpg(28.09.2007) Endelig på tur igjen etter en uke med vond rygg. Den beste medisin som finnes for en dårlig rygg er jo heldigvis mest mulig aktivitet i ulent terreng  Vi kunne heldigvis kjøre et langt stykke inn Riksheimdalen. Fra bilen gikk turen opp til Storevatnet (732 moh) derfra var det bare å gå rett mot Molaupsskaret. Utrolig vakkert å se høstfargene kombinert med snø på de høyeste toppene, en lett og fin tur om du kan kjøre forbi bommen ellers må du nok legge på en god time ekstra. Så snart snøen forsvinner skal jeg tilbake for å hoppe BASE herifra og ned mot Hjørundfjorden :)

Les mer …

Kjerringa, Mannen, Raufonntindane og Sveddalstinden (1133 moh.)

144.jpg(02.10.2007) Dette var en tur som jeg har hatt lyst til å gjøre lenge, så gleden var stor når jeg endelig kunne dra av sted. Jeg kjørte sykkelen langt opp i Romedalen med bil, kjørte så bilen ned igjen til Årsætersetra hvor jeg startet å gå rett mot Kjerringa. Startet på fin sti i starten som sakte, men sikkert gikk over til å bli et ”kratthelvete” Det gjorde det ikke bedre at jeg selvfølgelig hadde valgt den moreneryggen med høyest tregrense. Vel oppe på Kjerringa (1130 mot) gikk jeg videre til Mannen (1133 moh), siden jeg ikke hadde med tau måtte jeg gå noen hundre høydemeter ned igjen for så å gå opp på Mannen. Herifra fulgte jeg ryggen over Raufonntindane (1049 moh og 1025 moh) og videre til Sveddalstinden (1042 moh)

Les mer …

Brunstadhornet (1524 moh.)

(05.10.2007)

Brunstadhornet05.10.2007 Startet på Brunstad og gikk gjennom Vellesæterdalen (ja, hytten din så frisk og rask ut Tor Lennart) og videre opp Gullmorbrekka til Gullmordalsvatnet. Fulgte vannet på venstre siden nesten til endes, derifra var det bare å komme seg opp på ryggen og følge denne til topps. Perfekt vær og null vind. En tur som kan anbefales på det varmeste. Fikk sett mange ryper og en falk som kretset under toppen.






Les mer …

Middagshornet (1091 moh.)

143.jpg(06.10.2007) Kort "morgentur" til Middagshornet fra Nordre Vartdal/Vartdalsætra, eller Høgebakken som det står på skiltet ved seteren. Det var mildt og fint nedi dalen, men det begynte fort å blåse ganske kraftig et lite stykke oppi lien. Jeg tok korteste vei litt til høyre for Barstadskaret, og fulgte ryggen/eggen opp mot toppen. Litt bratt i toppen, ellers veldig greit. Brukte en time og ti minutter opp. Nydelig utsikt hele veien - den karakteristiske Masdalskloven, Kolåstinden, Romedalstinden og Åvasstinden sees godt. Etterhvert dukket også Molladalen med sine tinder opp. Fin tur!!

Les mer …

Nøre Sætretind (1365 moh.)

Nordre SætretindDette er en veldig fin tur som det er rart man ikke treffer flere på. Men at folk velger å gå i kø til Kolåstind, gjør jo egentlig ikke noe for oss . Her er noen av turene vi har hatt hit. Siste tur 11.01.2014.

Les mer …