Tyssenaustet (660 moh) - Høghornet (1319 moh)

Høghornet Tyssenaustet Bjørke(25.-26.01.2013) Tur fra Bjørke innerst i Storfjorden til Tyssenaustet ved Tyssevatnet. Herfra gikk vi til Høghornet.

Vi gikk opp fredagskvelden i mørket, og etterhvert vinden og snøen. Stien er veldig godt merket og går bratt opp fra Bjørke først i fin skog, over bro rett over skoggrensen, dernest på snaufjellet på en gammel anleggsvei. Det var isete og glatt flere steder, men vi klarte oss uten stegjern. Vi brukte litt i overkant av to timer til Tyssenaustet. Det ligger en hytte til ved vannet, turistforeningshytten er den til venstre.

Tyssenaustet er et ombygd naust, har seks sengeplasser,  et lett skrånende gulv OG innlagt strøm! Til gjengjeld er det ikke isolert og bare to litt halvgode ovner, men vi klager ikke. Fin utedo og et lite naust ved siden av.  Det var folk på hytten da vi kom, til og med kjentfolk. Hvem skulle trodd det; i følge boken hadde det ikke vært folk der siden oktober.

Lørdag morgen var det grått og mørkt; skyene hang langt nedover fjellene. Vi hadde det derfor ikke så veldig travelt med å komme oss av gårde. Da det lettet så pass at vi fikk orientert oss, falt valgt ganske raskt på Høghornet som ligger over hytten mot ca. nord, andre fjellet til venstre for Hornindalsrokken. Vis a vis Hornindalsrokken over vannet, ligger Rokkekjerringa; et stilig skue fra denne kanten.

Vi tuslet av gårde med stegjernene på fra hyttetrappen. Like bortenfor hytten ligger en liten “haug” (høyde 703), her var det montert en stige som gjorde at vi relativt lett kom oss rett opp på denne haugen. Haugen er i grunnen bare begynnelsen på en lengre bakke opp til Tyssenuten ( 996 moh). Videre gikk vi ned på andre siden (bratt ned, utløste et bittelite flakskred i et le-heng, obs obs!), og videre bratt opp på neste “haug” (vi kom opp like til høyre for høyde 1074) som er starten på en lengre rygg som fører opp til Høghornet (1319 moh).  Vi passerte det lille vannet som ligger mellom 996 og 1074 og skrådde bratt oppover mot venstre opp til ryggen. Derfra gikk vi mot høyre mot toppen. Relativt enkelt, greit å passe på skavl på venstresiden, og evt. utglidingsfare på høyresiden. Siste metrene til topps var det bare en som gikk opp; snøen der var ikke så enkel.

NYDELIG utsikt store deler av turen rett ut Hjørundfjorden til Ålesund (fra Solevågen ser man jo rett på Hornindalsrokken), Jakta og ikke minst over Tyssenaustet og kolossene Hornindalsrokken (1526 moh), Rokkekjerringa (1542 moh) og Storhornet (1600 moh). Videre så vi rett til Ørsta med Vassdalstind som særlig tydelig.

Returen la vi helt ut på høyde 1074, bratt ned fra den, for så å svinge rundt høyresiden (nord) av Tyssenuten (996 moh) og direkte ned mot broen. Vi beholdt stegjernene på et godt stykke nedover i skogen. Totalt brukte vi ca. 5 timer på hele denne turen, inkludert å gå ned igjen til bilen.