Søre Brekketind (1419 moh) via Langesæterdalen

ingress(01.08.2015) Endelig finevær kombinert med en tursjanse! Jeg satset på en slags overgangstur jeg har tenkt på lenge.

 

Fra Urke kjørte jeg til Myrsætra og parkerte ved dammen/kraftanlegget. Herfra følg skilting mot Patchellhytta. Jeg brukte en halvtime til stiskillet Langesætra (553)/Patchellhytta og et kvarter til opp brekka til Storevannet (735). Nydelig terreng åpner seg her. Stien videre går på venstreside av vannet og så skrått opp mot høyre over neste brekke til Isavatnet (872). Dette vannet var fremdeles islagt. Kort matpause her i solen. Videre på snø opp mot Steinreset. Jeg gikk ikke helt dit, men skrådde opp mot venstre for å komme opp på ryggen som går mot venstre til foten av Søre Brekketind.

Hele veien har man Slogen på høyre side og det er artig å se hvor mange sider det fjellet har. Definitivt finest sett fra nordøst/øst mot vest, direkte stygt sett fra Isavatnet i nord.

Jeg var noe usikker på veien videre til Søre Brekketind. Sett på avstand så det ganske kjipt ut å komme opp fra denne kanten. Men da jeg kom helt innpå så jeg at det gikk fint å traversere bortover og oppover mot høyre slik at jeg kom opp på ryggen mot toppen ganske høyt oppe. Blanding av ur, store steiner, grus og lyng, relativt krevende. Oppe på ryggen er det tydelig sti mot toppen. Utsikten mot Brekketindbreen med selve Brekketind åpenbarer seg, det samme den klassiske utsikten mt Slogen og Jakta.

Ryggen smalner kraftig av og ender i en taggete egg der «stien» videre går på «feil» side; ut mot stupet over breen. Ca. en taulengde unna toppvarden turte jeg ikke gå videre. Leste etterpå av andre turbeskrivelser at man pleier å sikre med tau her (jaggu godt å høre!! Følte meg som den pysen...). Jeg var (nesten) på toppen etter totalt 3 timer på tur.

Jeg betraktet hordene på vei til Slogen en stund før jeg returnerte samme vei ned. Så var det en rask sklitur på snøen noen hundre meter ned mot stien fra Patchellhytta og videre til Skylstadbrekka. For en total jungel det er i nederste del av den stien... 40 minutter på selve Skylstadbrekka. Nede på jordet etter totalt 4 timer og 55 minutter.

For en dag!